Van Concept tot Serie - Een Speciale Datejust-wijzerplaat met Een Verh
Naar inhoud

Artikel: Van Concept tot Serie - Een Speciale Datejust-wijzerplaat met Een Verhaal

Van Concept tot Serie - Een Speciale Datejust-wijzerplaat met Een Verhaal

Van Concept tot Serie - Een Speciale Datejust-wijzerplaat met Een Verhaal

Zoals jullie al weten, heb ik een enorme passie en genegenheid voor de Rolex Datejust. Een van de klassieke ontwerpen aller tijden in de perfecte maat met zoveel variaties om uit te kiezen. Ken je ze allemaal? En, vooral deze?

De jaren 1960 was een ander tijdperk voor veel horlogemerken, in tegenstelling tot vandaag. Een verandering in architectuurstijl, kleding, kunst, ontwerp en publieke opinies begon zich te manifesteren. Grote horlogebedrijven zoals Rolex hadden het in deze periode moeilijk met lage verkoopcijfers voor meerdere modellen, zoals bijvoorbeeld de Cosmograph Daytona. Om hun horloges aantrekkelijker te maken voor de consument, moesten er enkele veranderingen plaatsvinden.

Jaren 60 stijl en horlogeheld Steve McQueen, in Los Angeles 1969, vertegenwoordigen het tijdperk.

In die periode produceerde Rolex niet alle onderdelen van zijn horloges intern. Voor wijzerplaten gebruikten ze beroemde bedrijven zoals Stern, Beyeler, Lemerich en ook Singer. Laten we ons vooral richten op die laatste naam, vooral omdat hun samenwerking met Rolex heeft geleid tot enkele van de meest legendarische wijzerplaten die vandaag bekend zijn. In de jaren 60 vroegen meerdere merken aan de wijzerplaatproducent Singer om nieuwe ontwerpen te maken om een nieuw tijdperk voor horloges in te luiden. De tijden bewogen langzaam naar de funky jaren 70. Dus begon het bedrijf enkele van de mooiste en gekste ontwerpen te maken die we ooit hebben gezien, waarvan sommige iconen werden!

In een catalogus uit 1967-1968 presenteerden ze deze nieuwe ontwerpen, druktechnieken, markers, lay-outs en afwerkingen aan meerdere merken. In deze "bijbel van het wijzerplaatontwerp" zijn enkele van de beroemdste wijzerplaatontwerpen te vinden. Misschien wel de bekendste is de "Exotic" wijzerplaat, die we vandaag de dag de Paul Newman-wijzerplaat noemen. Een van de meest legendarische, unieke en verbluffende wijzerplaten die ooit in een horloge zijn gemonteerd. Ik geloof dat dit ontwerp echt de kwaliteit en stijl van "Singer" vertegenwoordigt, en naar mijn persoonlijke mening is het detail, De verfijning en kwaliteit van deze wijzerplaten zijn ongeveer zo goed als wijzerplaatontwerp ooit is geworden.

Vroege ontwerpen van de Singer Cosmograph (Rolex Passion Report)

Nog een vroeg Cosmograph-ontwerp dat veel overeenkomsten vertoont met de Exotic Paul Newman-wijzerplaten (Rolex Passion Report)

Rolex 6241 met het resultaat van de ontwerpstudies, de Paul Newman-wijzerplaat


Veel van deze ontwerpen hebben echter nooit productie gezien! Misschien omdat ze nog steeds te eigenzinnig waren voor een bedrijf als Rolex, of de Zwitserse fabrikant geloofde niet in de nieuwe stijl die zich in de jaren 70 begon te ontwikkelen. We zullen het nooit weten, maar het is buitengewoon interessant om terug te kijken naar die tijd en deze "Singer"-studies om de horlogemarkt van destijds te begrijpen. De meeste van deze ontwerpen werden gearchiveerd in deze boeken en werden nooit meer over nagedacht, totdat deze boeken vele jaren geleden te koop werden aangeboden op een Duitse horlogebeurs.

Een waanzinnig ontwerp van de Submariner 5513 dat we graag in productie hadden gezien (Rolex Passion Report)

Nog een vroeg Cosmograph-ontwerp dat het niet heeft gehaald! Maar hoe prachtig is deze lay-out (Rolex Passion Report)

Het iconische "Yacht master" prototype van Singer

Universal Genève-ontwerp uit de Singer-boeken (Rolex Passion Report)

Een eigenzinnig, merkloos ontwerp voor een Rolex Submariner dat het niet heeft gehaald, maar verdomd, dit is gaaf (Rolex Passion Report)

Met het inzicht in deze boeken dat we nu hebben, weten we dat slechts enkele van deze ongelooflijke ontwerpen hun weg hebben gevonden naar een productielijn. Een van mijn favoriete pagina's in de ontwerpstudies toont gekke wijzerplaatvoorstellen voor de Rolex Datejust, waarin ik een ontwerp zag dat erg leek op een horloge dat ik eerder had. Een viercijferige zilveren Pie-Pan-wijzerplaat met prachtige, eigenzinnige blokvormige markers! Na veel onderzoek, gesprekken met vrienden en lezen kan ik bevestigen dat deze unieke Datejust-wijzerplaat een overlevend ontwerp is uit de Singer-boeken, dat in zeer beperkte aantallen in productie is genomen. De originele wijzerplaat is te zien rechtsonder in de Datejust-studies uit de catalogus.


De 1601 met de Singer blokken marker-wijzerplaat waar dit artikel aan is gewijd

De pagina uit de Singer ontwerpcatalogus waarop de wijzerplaat te vinden is! Bekijk de wijzerplaat rechtsonder op de pagina!

Een nadere blik op de wijzerplaat met blokken markers uitgevoerd in staal en goud!

Het is een geweldig ontwerp, waarvan ik geloof dat het door Rolex is geaccepteerd omdat het paste bij de nieuwe koers, en toch niet zo extravagant of opvallend was als sommige andere Datejust-ontwerpen of wijzerplaatontwerpen in het algemeen die te zien zijn in de voorbeeldboeken. De wijzerplaat heeft prachtige blokmarkers gevuld met een spiegelend oppervlak dat een uniek gevoel aan de pols geeft. Het licht reflecteert altijd anders onder een hoek, waardoor de markers er zwart en wit uitzien. Voor mij is de vorm van de markers echt wat deze wijzerplaat onderscheidt van alle anderen die te zien zijn in productiehorloges. Het is een eenvoudig detail maar maakt een wereld van verschil. De vorm, hoogte en positie zijn echt zo interessant en voegen duidelijk een ongebruikelijke dynamiek toe aan de zonnestraal-zilveren wijzerplaat. Het heeft zeker het prototypische gevoel en de sfeer van de beroemde ontwerpen die te zien zijn in de catalogus.

Close-up van de opvallende markers!

De hoogte en vorm van de markers

Het spiegelende oppervlak dat het licht reflecteert

Nog gekkere Datejust-ontwerpen uit de prototype ontwerpcatalogus van Singer.

Philippe Stahl's gouden 1601 met Singer-wijzerplaat (Rolex Passion Report)

Na een fascinerende periode van onderzoek en het verkennen van dit geweldige ontwerp, was het tijd om deze reis verder te zetten! Samen met mijn horlogemaker openden we de kast en haalden voorzichtig de wijzerplaat uit de kast. We draaiden de wijzerplaat om om de achterkant te onderzoeken en, JA, daar was het - de beroemde Singer-stempel en het ondertekende merk dat het verhaal bevestigde waar ik naar op zoek was! Deze wijzerplaat is echt uniek en zeldzaam te vinden in het viercijferige bereik van de Datejust. Een verhaal dat "vintage" voor mij echt speciaal maakt.. Niet alleen het ontwerp is prachtig, maar ook het verhaal en de periode die het vertegenwoordigt.

De Singer-stempel op de achterkant van de wijzerplaat, het verhaal completerend.

Ik kan niet stoppen met zeggen, en dit horloge onderstreept het: de Datejust is misschien een van de meest interessante en beste ontwerpen die Rolex ooit heeft gemaakt. Er zijn nog steeds zoveel variaties te vinden. Een prachtig en tijdloos model dat ook nog steeds een geweldige kennismaking is met de wonderlijke wereld van vintage Rolex. Elk horloge heeft zijn eigen verhaal, het ene nog interessanter dan het andere. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit horloge bewijst dat of je nu een doorgewinterde kenner bent of een nieuwkomer; er is een Datejust voor jou!

Proost,
Berend Bulang

Read more

ALL SHAPES AND SIZES – NEW WATCH TRENDS
cartier

Alle Vormen en Maten - Nieuwe Horlogetrends

Er was een tijd, niet al te lang geleden, waarin het dragen van een rechthoekig of vierkant horloge werd gezien als een beetje gedurfd en een pols met een gebogen rechthoekig horloge slechts af en ...

Meer informatie
Splitting The Moon - De Beyer Moonphase Rattrapante
Beyer

Splitting The Moon - De Beyer Moonphase Rattrapante

We zijn altijd zo trots dat we enkele echt zeldzame en bijzondere horloges kunnen vinden, beschikbaar voor jou. En we delen graag de inzichten en achtergronden van zulke meesterwerken.Vandaag werpe...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.