Phillips 'Auction 4' Preview
Naar inhoud

Artikel: Phillips 'Auction 4' Preview

Phillips 'Auction 4' Preview

Phillips 'Auction 4' Preview

Het is weer die tijd van het jaar waarin Genève gastheer is van veilingen met enkele van de beste horloges ter wereld - en dit jaar zal niet anders zijn! Onze vrienden bij Phillips hebben mij uitgenodigd voor een voorbeschouwing van de horloges en zoals we gewend zijn, waren er een overvloed aan ongelooflijke horloges. Paul Maudsley, Internationaal Specialist, was erg optimistisch over de volgende ronde van veilingen en is verheugd met het aanbod van dit seizoen. "We zijn verheugd om hier in ons hoofdkantoor in Londen enkele echt fantastische horloges te kunnen laten zien. De thematische veiling die we in Hong Kong houden van '38 ROLEX MILESTONES' heeft enkele werkelijk spectaculaire stukken, van een onaangeroerde Rolex Prince tot een volledige set Khanjar Sea-Dweller. Onze veiling 'Geneva Four' hoogtepunten heeft horloges van de meest verzamelde makers, met zeldzame Breguet's Cartier's en Patek Philippe, inclusief de magnifieke Steel Ref:1518. We kijken ernaar uit om iedereen volgende maand in Genève te verwelkomen".

img_2166

Ik had het geluk om horloges te zien uit zowel de 'Geneva Auction 4' veiling in november als de 'Rolex Milestones; 38 tijdloze horloges' veiling die eind november in Hong Kong zal worden gehouden. Voor liefhebbers van vintage Rolex-horloges zal deze veiling adembenemend zijn; 38 van de beste vintage Rolex-horloges die zijn samengesteld door John Goldberger, allemaal vastgelegd in een catalogus geproduceerd door Pucci Papaleo... kan het nog beter? Blijf op de hoogte voor een toegewijd artikel over dit stuk - vandaag draait alles om 'Veiling 4'.

img_2162

Zoals de titel al aangeeft, is dit de vierde keer dat Phillips in de Geneefse veilingkalender staat sinds het eerbiedwaardige huis zijn samenwerking met Bacs and Russo lanceerde. Talloze wereldrecordbrekende kavels later vertonen deze jongens geen enkel teken van vertraging. De 196 kavels die volgende maand onder de hamer gaan, verdeeld over twee sessies, zullen ongetwijfeld zelfs nog hogere hoogten bereiken voor uitzonderlijke horloges in een vintage markt die bullish is als nooit tevoren.

Er zijn een aantal opmerkelijke stukken die we zouden kunnen benadrukken, maar zoals je weet in de traditionele B&S-stijl zullen we kavels uitlichten waarvan wij denken dat ze cool zijn en die we geweldig vinden.

Everest 6610 Explorer

fullsizerender

Jullie weten allemaal dat we dol zijn op de Ovettone-horloges - ook bekend als Big Bubblebacks uit de jaren 1950. Deze horloges omvatten ook de vroege Explorers en er zijn er een paar in de veiling, maar één voorbeeld heeft een briljant verhaal. Kavel 114 is een Rolex Explorer referentie 6610, met een prachtige wijzerplaat in goudkleurige staat en correcte lange minuten- en secondewijzers. Met een datering van ongeveer 1958, suggereren de gravures op de achterkant van de kast het fascinerende verhaal achter dit horloge. 'RPS Sovereign Mt Everest' zou suggereren dat dit horloge aan een lid van de Royal Photographic Society is gegeven, voor gebruik op of ter herdenking van een expeditie naar de Mount Everest. Wat het verhaal ook precies is, deze link met de geboorteplaats van de Rolex Explorer maakt deze 6610 een horloge met een echte geschiedenis.

fullsizerender_1

PPDRSD

De twee duikhorloges uit de Rolex-stal die strijden om de koning van de zee te zijn (nou ja, in mijn gedachten in ieder geval!) zijn de Submariner en Seadweller. Arguably is de koning van de SD's de Patent Pending Double Red Seadweller (PPDRSD) en Kavel 181 is een bijzonder mooi voorbeeld van deze stukken. Ontwikkeld in samenwerking met COMEX, maakte het gasontsnappingsventiel op Seadwellers het mogelijk voor saturatieduikers om de horloges professioneel te gebruiken zonder zich zorgen te maken over het 'afspringen' van de kristallen, zoals het geval was bij eerdere experimenten met de Submariner (daarom bestonden er vroege prototype 5513 Subs en niet-commercieel verkrijgbare COMEX uitgegeven 5514 Subs). De vroegste versies van de Seadweller hebben de tekst "PATENT PENDING" op de achterkant van de kast, omdat Rolex op dat moment nog geen octrooi had gekregen voor het ventiel toen deze horloges werden geproduceerd. Er wordt geschat dat er slechts ongeveer 150 van dergelijke voorbeelden zijn en deze is een pareltje!

fullsizerender_2

Early 6202 Monometer

img_2176

Lot 49 is een fantastisch uitziend horloge en wordt door velen beschouwd als het eerste horloge in de lange en illustere reeks duik- en sporthorloges die Rolex de afgelopen 63 jaar heeft geproduceerd. Deze referentie 6202 heeft "MONOMETER" op de wijzerplaat en was een experimenteel stuk (ik zal ervoor kiezen om het woord "prototype" niet te gebruiken!) terwijl Rolex werkte aan de verschillende namen voor hun professionele horloges. Uiteindelijk koos Rolex de naam "Turn-O-Graph" voor de referentie 6202 met een 60-minuten bi-roterende lunette, wat de kortstondige Monometers zeer wenselijk maakt. Dit voorbeeld heeft een fantastische zogenaamde wafelwijzerplaat die de 'gesplitste' Oyster Perpetual tekst over de breedte van de wijzerplaat heeft. De originele radiumgevulde potloodwijzers en lollypop secondewijzer, omringd door een mooi gepatineerde lunette-inzet, geven de Monometer een eerlijke uitstraling die we graag zouden bezitten!

screen-shot-2016-10-22-at-11-39-24

img_2179

Tropische James Bond 6538

screen-shot-2016-10-22-at-11-40-18

<

Iedereen houdt van een Big Crown Sub, en de meeste mensen houden van tropische wijzerplaten, dus lot 37 zal zeker in de smaak vallen - absoluut geen twijfel mogelijk! Een referentie 6538 die op zichzelf al in prachtige staat verkeert wat betreft de kast en lunette - maar het echte plezier begint bij de wijzerplaat. Het extra "OFFICIEEL GEKWALIFICEERD CHRONOMETER" opschrift onder de 'SUBMARINER' maakt dit horloge zeer, zeer zeldzaam, en in combinatie met de onberispelijke conditie van de kleurveranderende wijzerplaat... het is gewoon ongelooflijk! Dit is misschien wel mijn favoriete stuk in de hele veiling.

screen-shot-2016-10-22-at-11-40-25

Waffle Ovettone 6352

screen-shot-2016-10-22-at-11-40-51

We hebben eerder gesproken over Ovettone-horloges, en lot 45 is een van de mooiste die ik ooit heb gezien. Met een prachtige zwarte wafelwijzerplaat heeft deze 6352 'Pre-Explorer' ook een dieptebeoordeling van "50m = 165ft", wat slechts op zeer weinig wijzerplaten van Oyster-horloges uit de vroege jaren 1950 te zien is. Ik heb zelf een behoorlijk aantal Tudor Oysters gehad met wijzerplaten zoals deze, en het verbaast me altijd hoe het drukwerk op zo'n ongelijke wijzerplaat zo perfect is uitgevoerd. Dit voorbeeld is niet anders, en de vlekkeloze wijzerplaat maakt deze Ovettone-box en papieren set een om in de gaten te houden.

Non-Oyster Chrono Love

img_2173

Het laatste stuk dat ik met je wil delen is een prachtige chrono in een niet-Oyster kast, maar de grootte is opvallend met 38 mm, wat destijds enorm zou zijn geweest in 1939. Met drie chrono wijzerplaten en een extra telemeter schaal, heeft deze referentie 3335 de afgelopen 77 jaar in opmerkelijke staat overleefd; de kast is gewoon prachtig. De patina geeft het horloge een warmte die moeilijk te waarderen is op de foto's, maar ik twijfel er absoluut niet aan dat, ondanks de niet-Oyster kast, dit horloge alleen zal worden gewonnen na een hevige strijd!

screen-shot-2016-10-22-at-11-41-13

Als je de kans krijgt om naar een van de voorbezichtigingen te gaan, raad ik je aan dat te doen om jezelf de kans te geven een scala aan wereldklasse horloges te zien. Er zijn zoveel grote horloges in deze veiling dat we ongetwijfeld talloze nieuwe wereldrecords zullen zien. Eén ding is zeker - deze veiling zal bewijzen dat kwaliteit altijd koning is.

Read more

Bulang Loves - De Tudor Heritage Black Bay 36
Category_#NoDateSubClub

Bulang Loves - De Tudor Heritage Black Bay 36

De 36mm Oyster heeft geen introductie nodig en we zijn hier bij Bulang & Sons enorme fans. We hebben in het verleden geschreven over de Ovettone-horloges en de Oysters uit de jaren 50 hebben ee...

Meer informatie
Spot On - Rolex 6352 'Pre-Explorer' Ovettone
Category_Spot On

Spot On - Rolex 6352 'Pre-Explorer' Ovettone

Soms vindt een horloge je wanneer je het minst verwacht. Dat is precies wat er met Bernhard gebeurde tijdens de recente opnames van de Lucca Collection video in Toscane. We hebben al een tijdje een...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.