Spot On - Een Grote Maat - De Rolex 8029
Naar inhoud

Artikel: Spot On - Een Grote Maat - De Rolex 8029

A Large Measure - The Rolex 8029

Spot On - Een Grote Maat - De Rolex 8029

Je herinnert je misschien ons artikel over grote tijd-only horloges uit de jaren 1940 en 1950 dat ik hier vorig jaar heb geschreven. Het was een tijdperk waarin de focus lag op het produceren van kleine, discrete horloges die mijlenver verwijderd waren van de grote zakhorloges die aan polshorloges voorafgingen. De gemiddelde horlogegrootte in die tijd was 31-32mm; denk aan een klassieke Rolex Bubbleback (of Ovetto om de Italiaanse terminologie te gebruiken) met zijn kastgrootte van 32mm en lug breedte van 16mm. Naarmate de jaren 1950 vorderden, groeiden de Oyster-kasten marginaal tot een gemiddelde grootte van 34mm. Er waren enkele experimenten in de ontwikkeling van de Rolex Tool-horloges in de vorm van de grote Oyster-kasten, bekend als Big Bubblebacks of Ovettone, met een afmeting van 36mm.
Maar een horloge van 38mm? Stap voorwaarts de Rolex 8029…

w-295-rolex-8029-38-mm-11

Niet Alleen Oesters

De vintage horlogewereld is voortdurend in beweging met veranderende trends en focuspunten van zowel handelaren als verzamelaars. Eén ding dat nooit uit de mode zal raken, is kwaliteit en elegantie. De focus bij Rolex zal naar verwachting altijd voornamelijk liggen op de horloges met Oyster-kasten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze algemene regel, zoals de epische referentie 8171 'Padellone' en meer recentelijk een groeiende interesse in de roestvrijstalen niet-Oyster 'Precision'-horloges. Deze horloges hebben een zeer schone esthetiek die naar onze mening bij B&S net zo veelzijdig is als stijlvol. De 8029 heeft een prachtige zachte crèmekleurige patina op de wijzerplaat met de eenvoudigste indeling zonder lume en met minimalistische tekst en dauphine wijzers. De strakke lijnen van de kast zijn werkelijk tijdloos.

A Large Measure - The Rolex 8029

w-295-rolex-8029-38-mm-4

Grootse Liefde

In de jaren 1940 en 50 was dit een groot horloge en zou het een anomalie zijn geweest te midden van de status quo van kleinere horloges. We kunnen aannemen dat deze horloges zeer zeldzaam zijn, omdat ze zelden op de markt verschijnen. Ik geloof ook dat het redelijk veilig is om aan te nemen dat er een druk moet zijn geweest van veel van de grote merken om een uitzonderlijk groot stuk op de markt te brengen, zoals we hebben gezien bij stukken van Rolex, Omega, Longines, IWC en andere bekende fabrikanten. Was het een trend of modegril, zoals we een paar jaar geleden zagen met horloges van meer dan 50 mm? Misschien zullen we het nooit zeker weten, maar waar we zeker van kunnen zijn, is dat deze horloges nu zeer gewild zijn.

Ze worden gezocht door fijnproeversverzamelaars die hun zeldzaamheid begrijpen. En ook op de Italiaanse horlogebeurzen en veilingen zie je steeds meer stijlvolle verzamelaars die deze grote oversized 'alleen-tijd'-horloges van Longines, Patek, Omega, Rolex, IWC dragen in plaats van de gebruikelijke prestigieuze iconen zoals Newmans, Daytona's, Submariners, enzovoort.

w-295-rolex-8029-38-mm-14-lr

Hedendaagse Afmetingen

Met een diameter van 38 mm is de referentie 8029 een zeer eigentijdse maat. Hartstochtelijke verzamelaars van vintage horloges maken zich vaak minder zorgen over de grootte van het horloge, maar meer over de kwaliteit en het ontwerp van de wijzerplaat en de kast van het horloge. Het kan echter wel zo voelen dat het horloge een beetje verloren gaat om de pols bij het dragen van horloges uit de jaren 1940, maar de 8029 heeft een aanwezigheid om de pols die perfect past bij de stijl van vandaag. En het draagt zo comfortabel om de pols.

Dit is een horloge dat prachtig zou staan bij een formeel pak of blazer wanneer de gelegenheid dat vereist. Evenzo werkt het voor ons perfect wanneer het gecombineerd wordt met een kasjmier trui, jeans en sneakers. We houden van dat aangename contrast.

A Large Measure - The Rolex 8029
A Large Measure - The Rolex 8029

A Large Measure - The Rolex 8029

Read more

Destro Diver - The Tudor Pelagos LHD
Category_Review

Destro Diver - De Tudor Pelagos LHD

Tudor krijgt nu de reputatie om ons halverwege het jaar te verrassen, buiten de normale Baselworld-arena. De horlogewereld was zowel geschokt als ongelooflijk opgewonden toen Tudor een 'piece uniqu...

Meer informatie
The Rolex Submariner Reference 5508  
Category_#NoDateSubClub

De Rolex Submariner Referentie 5508

Er is geen vintage Rolex-horloge iconischer dan de Submariner. Zijn veelzijdige stijl, tijdloos ontwerp en Toolwatch herkomst maken het de natuurlijke keuze voor liefhebbers van vintage uurwerken. ...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.