De Mk1 Maxi 5513 Rolex Submariner
De wereld van het verzamelen van vintage Rolex-horloges is geobsedeerd door de kleine details die een horloge kunnen maken of breken wat betreft de verzamelbaarheid en/of waarde. Het internet heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verwerving en het delen van kennis, die uiteindelijk is samengevoegd tot geaccepteerde theorieën. Hoewel er ongetwijfeld nog steeds aspecten van veronderstelling zijn, zijn er nu duidelijk gedefinieerde geaccepteerde variaties van horloges (wat betreft de juiste wijzerplaat, wijzers, drukkers, lunetten) in een chronologie die breed wordt geaccepteerd door zowel handelaren als verzamelaars.
In het laatste decennium van de jaren 2000 (2007-2009) begon een zeer gepassioneerde groep verzamelaars samen te komen in het 'openbaar' op een opkomend forum voor verzamelaars genaamd het Vintage Rolex Forum (VRF). Discussies waren vaak verhit en emoties liepen hoog op, maar deze belangrijke discussies hebben geholpen bij het vormen van geaccepteerde toleranties voor de verschillende Rolex-modellen en referenties. Deze gesprekken gaan nu dagelijks door en het afgelopen decennium aan berichten op de VRF vormt een unieke encyclopedie van alles wat met vintage Rolex te maken heeft. Een bekend voorbeeld van deze gedeelde kennisbenadering is de Rolex Submariner referentie 5513 late jaren 1970 matte wijzerplaten - bekend bij verzamelaars als de 'Maxi-wijzerplaten'. Vandaag willen we het hebben over de koning van de Maxi-familie - de Mk1 Maxi 5513 Submariner!
Vijf Uitvoeringen
Er zijn vijf versies van de Maxi-wijzerplaten, zo genoemd omdat ze allemaal grotere uurmarkeringen hebben dan voorheen gezien. De Mk1 werd geïntroduceerd in 1977 en het is acceptabel om deze wijzerplaten te zien in horloges met serienummers van begin tot half 5 miljoen tot begin 6 miljoen. De wijzerplaat die vóór de Mk1 Maxi werd gebruikt, had een kroontje dat van onder naar boven 'dik' was met een bijna vervaagd uiterlijk dat nu wordt aangeduid als de Pre-Comex wijzerplaat (omdat deze werd gebruikt in door Comex uitgegeven referentie 5514 Submariners). De introductie van de Maxi-wijzerplaten zag een zeer verschillende kroontje stijl die elegant en lang was, waaiend vanaf een smalle basis naar een wijd open bovenkant.
De Eerste van Vijf
De Mk1 is een horloge dat we bij Bulang & Sons geweldig vinden. Het is zowel klassiek als veelzijdig en is echt een horloge dat bij elke gelegenheid past. De Mk1 heeft ook een hoger niveau van begeerlijkheid en brengt een premie op ten opzichte van de andere Maxi's - waarom, daar ben ik niet zeker van, maar dat lijkt gewoon het geval te zijn. Er is duidelijk een neiging voor Mk1 om zijn helder witte plotkleuren te behouden, wat in contrast staat met de verschillende tinten van verdonkering die te zien zijn op de uurmarkeringen van andere vintage sportieve horloges - ik hou van de manier waarop dit het witte tekst accentueert, dat bijna letterlijk van de wijzerplaat springt! De Mk1 was de laatste van de matte wijzerplaat 5513's waarbij de tekst 'SUBMARINER' onder de diepteaanduiding stond; de Mk2-5 hebben het erboven. Een ander belangrijk aspect van de Mk1 Maxi is het gestileerde lettertype van de 'S' in SUBMARINER dat lijkt op een omgekeerde letter 'z'.
Long Plots
In onze opinies zijn er maar weinig dingen mooier dan een originele supergedomde Tropic 19 plexi kristal op een Mk1 Maxi 5513. De manier waarop het licht op de koepel valt en de wijzerplaat met licht vult en de vorm van de kristal de uurmarkeringen vervormt - ze verlengt en bijna vergroot hun imposante aanwezigheid op de wijzerplaat. De Mk1 heeft de grootste uurmarkeringen van alle Maxi-wijzerplaten en waarschijnlijk de grootste van alle Rolex-horloges. Voor ons heeft het een iconische uitstraling en balans die, hoewel subtiel, prachtig is en absoluut een must voor alle verzamelaars van vintage Rolex (en Bernhard weet het - hij heeft er meer dan een dozijn van gehad in het afgelopen decennium!).
Niet Alleen op 5513s
De 5513 Mk1 Maxi wijzerplaat werd ook gebruikt op de Rolex Military Submariner, met de unieke referentie 5517 en de graphics komen ook voor op de Comex 1680. Voor vintage Sub-verzamelaars zijn zowel de Britse MilSUBs als de door Comex uitgegeven horloges grail-stukken en dit is waarschijnlijk waarom de Mk1 iets van een premie heeft ten opzichte van de anderen. De maxi uurmarkeringen zijn ook te vinden op civiele 1680's en ook op de 5512 Submariner.
Het draait echter niet alleen om de Subs. De GMT Master had ook een Maxi-wijzerplaat op horloges vanaf 1976/77. Met dezelfde grote uurmarkeringen hebben deze horloges ook de hoge en elegante kronen uit die tijd.
Mk Veelzijdig
De Maxi werkt goed in bijna elke situatie en voor elke gelegenheid. Voor de duikhorloge-look, à la Comex, is de stalen 93150-armband moeilijk te verslaan. De flip-lock sluiting is een iconisch ontwerp en verdient op zichzelf een artikel. Voor een meer utilitaire militaire uitstraling is het perfect om de Mk1 aan een grijze of zwarte Pheonix NATO-riem te bevestigen; dit is de essentie van de 5517 esthetiek. Maar de stijl kan worden gemixt met elke keuze van leren band - met gesp of NATO-stijl. Soms kan worden gezegd dat een band het horloge draagt, maar met de Maxi 5513 is het horloge zeker de hoofdattractie en het werkt met een stijlvolle randstikselband, robuuste zijstiksel Blade of een van onze Racing Straps.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.