Het verhaal van Rolex en Tudor benadrukken
Vandaag duiken we in het verhaal van Rolex en Tudor. De Rolex Submariner is al lange tijd een iconisch en verzamelbaar horloge en nu houdt de Tudor Submariner zich staande naast zijn duurdere neef. Naarmate de interesse van verzamelaars in een model groeit, groeit ook de focus op referentieontwikkeling en details. De Tudor Submariner 7928 is op dit gebied bijzonder interessant, omdat het veel van de ontwerpelementen volgt van zijn gekroonde neef, waaronder de kastvorm en het type wijzerplaat. Vierkante, puntige tot afgeronde kroonbeschermers zijn een ontwikkeling die te zien is op de Rolex 5512 en de Tudor 7928. Bovendien zagen we tijdens een min of meer gelijktijdige periode hoofdstukringen, gouden lettering, stippen en onderstrepingen op de wijzerplaten van beide merken. Er is niets waar verzamelaars meer van houden dan een klein maar significant kenmerk aan een horloge... het zijn de kleine grote dingen die tellen!
The Tudor Underline 7928
Een Decennium van Duiker Ontwikkeling
We hebben hier bij Bulang and Sons veel liefde voor de Tudor 7928 en we hebben door de jaren heen heel wat interessante exemplaren verkocht. Het was in feite het antwoord van Tudor op hun onderzoeks- en ontwikkelingswerk met de Franse Nationale Marine, de Marine Nationale. De duikers hadden problemen met de zogenaamde Big Crown Submariners (7922 en 7924) die lekten vanwege de grote blootgestelde opwindkronen. De 7928 werd geïntroduceerd met kroonbeschermers om te voorkomen dat de opwindkroon werd gestoten en de rest is geschiedenis...
Puntige Kroonbeschermers - Bescherming van de Kroon
Verschillende Wijzerplaten
We zouden een heel artikel kunnen schrijven over de ontwikkeling van de wijzerplaten, maar vandaag kijken we naar één klein detail. Een klein detail, maar één dat ervoor zorgde dat enkele van 's werelds toonaangevende experts uitgebreid discussieerden over het bestaan ervan; het zijn altijd de kleinste details die de grootste discussies veroorzaken. We hebben het natuurlijk over het kleine streepje dat verschijnt op Rolex- en Tudor-sporthorloges, waar verzamelaars de 'underline' hebben genoemd. Wat betekent dat? Waarom is het er? Laten we eens kijken.
De ‘Kleine Grote Dingen’
Radium Verwijderen
Tijdens de vroege jaren 60 begonnen horlogemerken te erkennen dat radium onveilig was. De 'Radium Girls' waren vrouwen die werkten in wijzerplaatfabrieken in de Verenigde Staten en stierven als gevolg van blootstelling aan radium tijdens het schilderen van wijzerplaten. Radium werd veel gebruikt voor toepassingen waar luminescentie essentieel was, bijvoorbeeld klokken, horloges en veel militaire instrumenten. De meisjes kregen te horen dat ze hun verfkwasten met hun lippen moesten 'punten', in plaats van met doeken, om onnodige verspilling te voorkomen. Ze kregen vreselijke tumoren op hun gezichten en mond en dienden rechtszaken in tegen hun werkgevers. Een tijd lang werd eigenlijk gedacht dat radium genezende eigenschappen had en daarom werd het gebruikt in drankjes, tandpasta en zelfs haarsmeersels!
De Radiummeisjes
Goed voor jou – Radiumwater!
Niettemin werd het nog steeds gebruikt in horloges tot begin jaren 1960. Hoewel het gevaar (en nog steeds) vrij laag was voor de drager, die het horloge draagt met een afgesloten glas bovenop de wijzerplaat, was het aanzienlijke gevaar voor de fabrikanten en horlogemakers.
Stralingscodes
Rolex had al de lunetten teruggeroepen voor de GMT-Master referentie 6542 en had een vervangingssysteem ingevoerd voor de bakelieten inzetstukken die gevuld waren met radium. Rolex begon hun wijzerplaten rond 1962 te markeren met kenmerken die aangaven dat de lichtgevende stof niet volledig uit radium bestond. Dit was belangrijk voor de opslag van wijzerplaten en voor degenen die de wijzerplaten moesten hanteren. De eerste verscheen in 1962, in de vorm van een klein puntje op de minuutmarkering op zes uur. Dit gaf aan dat er een kleinere hoeveelheid radium op de lichtgevende verbinding op de uurmarkeringen op de wijzerplaat aanwezig was. Verzamelaars noemen deze 'uitroepteken-punt' wijzerplaten, omdat het puntje van lichtgevende stof onder de smalle rechthoekige zes-markering op de wijzerplaat lijkt op een uitroepteken.
The Tudor ‘Exclamation Dot’ 7928
The Underline
De onderstreping was nog een ander merkteken dat werd gebruikt om een lagere radioactiviteit aan te duiden in de lichtgevende mix op de uurmarkeringen. Lange tijd woedde het debat over wat precies het kleine streepje betekende. Een theorie was dat het een lijn was om ervoor te zorgen dat de druk correct was uitgelijnd. Uiteindelijk werd het algemeen aanvaard dat het er was om de veiligere aard van de lume-mix te identificeren. Uit uitgevoerd onderzoek blijkt dat wijzerplaten met het kleine streepje inderdaad een veel lagere radioactieve kracht uitstralen wanneer ze worden getest. De Geigerteller is een essentieel instrument geworden voor serieuze horlogeverzamelaars en het is gebruikelijk om dealers en liefhebbers tijdens veilingvoorbezichtigingen en horlogebeurzen stralingsmetingen te zien uitvoeren. Het is echter geen exacte wetenschap! De Submariner uit 1963 met hoofdstukring, vier regels tekst en kleine onderstreping was eigenlijk de laatste van de wijzerplaten met alleen 'SWISS', voordat Tudor de aanduiding 'T SWISS T' onderaan de wijzerplaat introduceerde. Als veiligheidsmaatregel moesten deze wijzerplaten snel worden geïdentificeerd als veilig door degenen die ze moesten hanteren of eraan moesten werken; vandaar de bescheiden en discrete onderstreping.
Onderstreping Boven! De onderstreping verschijnt in het bovenste helft van de wijzerplaat op deze versie.
De Rolex 5512 Underline
Een leuk verhaaltje over deze Underline-horloges:
Jaren geleden was deze 5512 Underline nog steeds in de lokale winkel van een vriend in Maastricht. Een klant bezocht hem uit Spanje.. speciaal voor dit horloge. Hij en zijn lieve vrouw kwamen helemaal hierheen om het horloge te inspecteren. We praten over jaren geleden en ver voor de grote waardehype van de afgelopen jaren. De man was helemaal opgewonden en liet zijn vrouw het horloge zien. "Kijk schat.. deze Underline... zo speciaal en zeldzaam op deze positie"... en hij bleef zijn vreugde delen over dit detail.
Zijn vrouw keek hem aan en ontplofte bijna.."Ben je gek geworden, ben je gek?? Je hebt me helemaal naar Nederland gehaald, naar dit kleine stadje om te praten en te praten en helemaal gek te worden over een 2 mm zilveren lijn ??? Geen denken aan !!!" Ze keek hem aan alsof hij gek was, vol medelijden.
Ja, we noemen het echte vintage Rolex-passie. Het zit hem allemaal in kleine details en variaties, wat het allemaal zo leuk maakt. Laten we onze gekte koesteren!
Een Rolex 5512 Submariner uit 1963 met een zeer zeldzame variatie met het witte SWISS en onderstreping tussen de 4 regels.
Silver Underline – Aangebracht bovenop de lak
Een verbazingwekkende Rolex 5513 Underline met dubbele witte SWISS opdruk. Net als de Double SWISS Underline 1675 GMT hieronder, zeer zeldzaam en in geweldige staat.
Een ref. 5500 Explorer met een zeldzame underline, SWISS only + T <25 markings
Een Rolex 6538 Big Crown uit de jaren 1950 met onderstreepte wijzerplaat. Dus werd de onderstreping eerder gebruikt, of zijn volledige radium wijzerplaten in het begin van de jaren 60 vervangen door minder radioactieve wijzerplaten? Zou het als vervanging zijn gedaan of werden er nog overgebleven 6538 in het begin van de jaren 60 verkocht met een andere wijzerplaat. Magie van het niet weten...
On the early Daytona ref 6239
Case Shut
Tegen 1963 had de Submariner kast de puntige kroonbeschermers, wat het horloge een echt strakke, vintage uitstraling geeft die moeilijk te beschrijven en te portretteren is in woorden en afbeeldingen, maar gemakkelijk te begrijpen is aan de pols. Dit gecombineerd met een coole Oyster-armband met rivetten is een serieus vintage horloge! Een Rolex 5512 met vier regels en een Tudor 7928, een draai van de pols en vang de zon in precies het juiste licht... en BOEM!
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.