De Tudor Big Block
Een geweldig horloge om te dragen...
Ik ben altijd een fan geweest van Tudor-sport horloges en de chronograaf horloges uit het 'plex-tijdperk' van de geschiedenis van Tudor bieden de liefhebber van coole vintage horloges de mogelijkheid om een horloge te dragen dat een geweldige aanwezigheid heeft om de pols, vanwege zijn aanzienlijke grootte en keuzes van wijzerplaat- en bezelcombinaties. Bij Bulang & Sons dragen we deze horloges graag op vintage leren banden of een zeldzame gelimiteerde editie van een handtekening NATO-band. Er is veel belangstelling voor de eerdere chronografen met twee registers die iconisch zijn onder Rolex- en Tudor-verzamelaars, vooral de legendarische 'Homeplate' chrono uit het begin van de jaren 1970. Zowel de 'Homeplate' als de 'Monte Carlo'-horloges zijn ook opnieuw gelanceerd als onderdeel van de Heritage-lijn van Tudor in de afgelopen vier jaar. Deze chronografen met drie registers zouden kunnen worden beschouwd als het vergeten horloge, de onbekende held, maar ik zou betogen dat het een van de meest innovatieve en opwindende horloges is uit de stal van Tudor. Laten we meer verkennen...
Ross Povey
Vroege chronografen...
De Tudor chronograaf heeft vier significante versies doorgemaakt gedurende de jaren 1970 tot eind jaren 1990. In tegenstelling tot nu, waar de productie van horloges consistent en strikt gecontroleerd is, zagen de jaren 70 en 80 (en in de voorafgaande decennia) kleine variaties in productieruns die het verzamelen van vintage horloges zo leuk maken. De eerste stap van Tudor in de chronografen was in 1970 met de lancering van de 7000-serie. Deze horloges hadden het kaliber 7734 handmatig opwindend uurwerk en een groot formaat kast voor een chronograaf uit die tijd - 39 mm. De kenmerkende wijzerplaten waren het begin van het kenmerkende gebruik van kleur door Tudor in hun chronograafhorloges, deze eerste wordt de Homeplate wijzerplaat genoemd - zo genoemd vanwege de uurmarkeringen die lijken op de thuisplaat op een honkbalveld. Deze horloges waren een commercieel succes en werden snel gevolgd in 1971 door de lancering van de tweede serie chronografen, de 71X9-horloges. Dit waren opnieuw handmatig opwindende horloges met twee chronograafregisters, maar waren uitgerust met een betere kwaliteit uurwerk, de Valjoux 234. Deze horloges waren opnieuw een groot commercieel succes en het was deze serie horloges die de beroemde verzamelterm Monte Carlo lanceerde - vanwege de gelijkenis van de wijzerplaat met een casinoroulettewiel. De eerste twee series zouden gemakkelijk een volledig artikel kunnen rechtvaardigen, maar het is de derde serie waar we ons hier op richten - de Big Block chronografen.
De geboorte van de Big Block…
De derde serie chronografen was een grote sprong, qua innovatie, voor Tudor. Voor het eerst geïntroduceerd in 1976, was het meest opvallende visuele verschil de introductie van een derde chronograafregister op de wijzerplaat - een uurindicator. Dit werd mogelijk gemaakt door de introductie van een nieuw uurwerk - de Valjoux 7750, die ook de introductie van de snelinsteldatumfunctie mogelijk maakte. De grootste ontwikkeling was echter de introductie van een automatisch uurwerk, waardoor deze horloges de eerste zelfopwindende chronografen waren van de Wilsdorf-groep en meer dan tien jaar voordat Rolex hun eerste automatische Daytona chrono introduceerde. Dit was een enorme overwinning voor Tudor en plaatste hen op de voorgrond van de Zwitserse chronograafproductie. De aanwezigheid van het zelfopwindende mechanisme en de rotor betekende dat de horlogekast iets dieper moest worden gemaakt, wat resulteerde in de verzamelterm 'Big Block'. In feite was het tot de introductie van de Seadweller Deep Sea het grootste horloge dat uit de Wilsdorf-stal kwam.
Groot maken voor twee decennia...
De Big Block horloges duurden twee generaties, de 9400-serie en de 79100-serie, en liepen van 1976 tot 1995/6. Net als bij de voorafgaande 7100-serie bestond de 9400 uit drie verschillende referenties die werden onderscheiden door de drie verschillende lunetvariaties:
9420 – Plastic ‘bakelite’ tachymeter (zoals bij de 7031 en 7149 eerder)
9421 – 12-uur gekalibreerde bi-directionele lunet
9430 – Stalen tachymeterschaal lunet
Alle chronografen in de vintage collecties van Tudor hadden een datum en kregen de bijnaam Oysterdate, en alle horloges uit de eerste twee series hadden dit op de wijzerplaten staan. De chronografen van de derde serie stonden ook vermeld als Oysterdates, maar de allereerste wijzerplaten bevatten alleen de woorden 'Chrono Time' of 'Automatic Chrono Time' in een boog over het onderste chronoregister.
Verschillende wijzerplaten, verschillende stijlen...
Voor dit artikel ga ik de horloges opdelen in twee soorten wijzerplaten - Monte Carlo en Regular. Met de introductie van de derde serie chronografen werd gebruik gemaakt van een meer ingetogen 'Daytona-achtige' wijzerplaat; meestal zwart met zilveren/witte subdials of andersom. Deze reguliere wijzerplaten hadden aangebrachte uurmarkeringen, met afgeschuinde uiteinden. Het datumaanwijzer had een geschilderd venster eromheen en de chronograafregisters hadden een verhoogde binnenste sectie waardoor de wijzerplaat een tweedimensionale kwaliteit kreeg. Deze versie van de reguliere wijzerplaat bleef gedurende de gehele bijna 20-jarige looptijd van de Big Block (en in de vierde serie chronografen - de 79200 serie) bestaan en vertoonde slechts kleine variaties. Tegen de tijd dat de 79100 Big Block werd uitgebracht, hadden alle reguliere wijzerplaten de 'Oysterdate' en 'Automatic - Chrono Time'. Latere wijzerplaten van de 79100-serie hadden rechte (niet-afgeschuinde) aangebrachte uurmarkeringen en het geschilderde venster rond het datumvenster verdween. De reguliere wijzerplaat horloges hadden ook een nieuwe wijzerplaat, met een 'pijl' chronograafwijzer, terwijl de Monte Carlo Big Block-horloges de oranje centrale sweep-chrono-wijzer van de 7100-serie horloges behielden.
Monte Carlo…
Als onderdeel van de Big Blocks uit de 9400-serie bleef Tudor ook exotische wijzerplaten produceren die sterk beïnvloed waren door de wijzerplaten in de horloges uit de 7000 en 7100 series. Verzamelaars verwijzen ook naar deze wijzerplaten als de drieregister Monte Carlo's. Er waren twee soorten Monte Carlo-wijzerplaten: een versie met geschilderde uurmarkeringen die sterk deden denken aan de horloges uit de 7100 series en een versie met aangebrachte uurmarkeringen. De wijzerplaten met aangebrachte uurmarkeringen waren alleen beschikbaar als een zwarte wijzerplaat met witte 'exotische' subdials en oranje cijfers op de minutentrack. Deze wijzerplaat was te vinden in het 9420 horloge (met een zwarte plastic tachymeter lunette) en de 9430 (met een roestvrijstalen tachymeter lunette). De wijzerplaten met geschilderde uurmarkeringen waren verkrijgbaar in twee kleurencombinaties - grijs/zwart/oranje en grijs/blauw/oranje. Beide kleurvarianten waren beschikbaar in alle drie de referenties. De zwarte versie werd altijd gecombineerd met een zwarte tachymeter- of 12-uurschaal lunette en de blauwe wijzerplaten met blauwe versies van de lunetten. Deze horloges zijn nu zeer zeldzaam en worden gezocht door verzamelaars, vooral de blauwe 9420.
De laatste plexi chronografen…
In de late jaren 1980 verving Tudor de horloges uit de 94300 serie door de 79100 serie, die dezelfde Big Block kast behield, maar alleen werd geleverd met de reguliere wijzerplaatconfiguratie. Opnieuw waren er drie referenties die allemaal werden onderscheiden door hun lunettype:
79160 – Black plastic tachymeter bezel
79170 – Black graduated 12-hour bi-directional bezel
79180 – Steel tachymeter bezel
In de afgelopen jaren zijn verschillende prototype wijzerplaten ontdekt voor de horloges uit de 79100 serie. Deze waren allemaal zilverkleurig met verschillend gekleurde subdials - waaronder blauw, oranje, roze en groen. Geen van deze is in productie genomen, maar ze zijn interessant voor verzamelaars van de Big Block horloges.
Een 'grote' winnaar...
Wij geloven dat deze horloges een van de beste waarde vintage chronografen zijn die beschikbaar zijn. De horloges met een reguliere wijzerplaat hebben een klassieke ingetogen stijl en werken briljant op een vintage band of NATO-band als een cool weekendhorloge of evenzeer op de originele zware Oyster-armband met een pak of in uw vintage sportauto. De horloges met Monte Carlo-wijzerplaten zijn iconisch en behoren tot de coolste chronografen die je kunt dragen. De extra kastgrootte maakt deze horloges ook hedendaags. Hoewel we blij zijn dat de moderne trend naar grote horloges nu voorbij is, is er iets heel geruststellends aan het gewicht van de Big Block dat je niet krijgt bij andere chronografen uit dezelfde periode. Alles bij elkaar vinden we dit klassieke Oyster een echte winnaar!
Bulang & Sons
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.