50 Jaar Tudor Chronografen: Het Vintage Tijdperk
2020 is het tweede opeenvolgende jaar dat Tudor een gouden jubileum markeert. In 2019, vierde het merk zijn 50-jarig jubileum jaar sinds de introductie van de iconische en kenmerkende snowflake hands. Je herinnert je misschien dat we daarover schreven. 2020 is het jaar waarin Tudor 50 jaar chronografen viert. Altijd stijlvol en vaak innovatief, hebben vintage Tudor-chronografen de afgelopen jaren echt aan populariteit gewonnen bij verzamelaars. Terwijl de vintage Daytona vrij bescheiden is met zijn kast van 36 mm, waren de Tudors uit die tijd grotere horloges die meer indruk maakten. Vandaag kijken we naar de eerste drie decennia van de Tudor-chronografen en vieren we Wilsdorfs meest kleurrijke timers...
Home is waar de 'Start/Stop' is
Het verhaal begint met wat misschien wel het meest iconische van alle Tudor-horloges is geworden, de originele 7000-serie Oysterdate-chronograaf, bij verzamelaars bekend als de Home Plate. Deze serie had twee referenties - de 7031 en 7032, die gelijktijdig werden gelanceerd in 1970. In lijn met de huidige marketingkreten van Tudor waren deze horloges gedurfd en anders dan elke sportieve horloge die uit het Huis van Wilsdorf was gekomen. De horloges waren gehuisvest in robuuste kasten van 40 mm die de Oyster-chronograafdrukknoppen gebruikten van zijn neef de Daytona, maar ze hadden ook kroonbeschermers en de 7 mm twin-lock schroefkroon die werd gebruikt in de Submariner- en Seadweller-horloges. De chronografen van de 7000-serie hadden ook een extra complicatie van een datumvenster bij zes uur op de wijzerplaat en werden aangedreven door handmatig opgewaardeerde Valjoux-uurwerken.
Iconisch Ontwerp
De wijzerplaten van deze horloges zijn cool en anders dan alles wat voor of na het horloge kwam. Het was zowel helder als ongebruikelijk in het gebruik van details en kleur. Het meest opvallende kenmerk van de wijzerplaten van de 7000-serie is de vorm van de uurmarkeringen, die lijken op de thuisplaat op een honkbalveld. Dit leidde ertoe dat verzamelaars het horloge de bekende bijnaam gaven, de Home Plate. De basiskleur van de wijzerplaat is grijs, met een zwarte buitenste baan met vijfseconden-Arabische cijfers in feloranje. De twee sub-wijzerplaten zijn zwart, waarbij de wijzerplaat aan de rechterkant (de minutentellers) een oranje driehoek heeft in het gedeelte van 5-10 minuten. Het oranje springt ook in het oog op de vegen van de stopwatchwijzer. Het is een prachtige combinatie van kleuren en voor veel mensen het Paul Newman van de Tudor-verzameling.
Net als bij alles van Rolex en Tudor is er een zeer zeldzame variant van de Home Plate met een zwarte wijzerplaat. Als de reguliere Home Plate een Newman is, dan is de zwarte Home Plate de Oyster Sotto Newman! Er zijn een paar theorieën over de zwarte wijzerplaten, maar men gelooft dat deze zwarte wijzerplaten naar Tudor-dealers werden gestuurd om vlekken te vervangen die op sommige grijze wijzerplaten verschenen. Ik geloof dat sommige geautoriseerde dealers in het begin van de jaren 1970 enkele van deze horloges met zwarte wijzerplaten als nieuw hebben verkocht. Daarom zijn sommige nieuw verkocht aan klanten en waren ze oorspronkelijk nooit bedoeld om met grijze wijzerplaten te worden verkocht. Wat het verhaal ook is, het donkere element van deze wijzerplaten in combinatie met een zwarte bezel van de 7031 zorgt voor een coole en krachtige uitstraling.
Alles over de Lunet
Tudor onderscheidde vaak hun referenties op basis van het type lunet. Technisch gezien waren de twee horloges in de 7000-serie in wezen identiek, waarbij het enige verschil de lunet was. De 7031 had een zwarte plastic tachymeterlunet en de 7032 had een volledig roestvrijstalen tachymeterlunet. Beide horloges zijn nu zeldzaam en zeer gewild, maar de 7031 is misschien moeilijker te vinden in uitstekende staat omdat de plastic lunetten vrij gemakkelijk beschadigd raakten en nu praktisch onmogelijk te vinden zijn als vervangend onderdeel.
Tudor lanceerde hun Heritage-horloges in 2010 met de Heritage Chrono, die in wezen een moderne versie was van de 7000-serie Homeplate-chronografen. Tudor erkende de zwarte wijzerplaat door zowel een grijze als een zwarte optie aan te bieden ter ere van de originele modellen. In de late jaren '60 of begin jaren '70 was er ook een prototype gemaakt, dat nooit daadwerkelijk in productie ging, met een draaibare lunet van 12 uur. Dit horloge was identiek aan de 7031 en 7032, maar had een tweezijdige draaibare lunet van 12 uur gemaakt van een zwart aluminium inleg. Hoewel deze referentie nooit in productie is genomen, was dit horloge de inspiratie voor de Heritage Chrono. Lees het originele epische bericht van Bernhard hier.
Het Spel Gaat Verder in Monte Carlo
Het coole gebruik van kleur dat kenmerkend was voor de Home Plates werd voortgezet met de tweede serie chronografen van Tudor. Gelanceerd in 1971 werden de levendige tinten oranje en grijs die te zien waren op de Home Plates voortgezet in de 7100-serie en vergezeld door een nieuw blauw en oranje kleurenschema. Opnieuw waren de horloges uit de 7100-serie uitgevoerd in de grote stalen kasten van 40 mm en behielden ze de schroef-in Oyster-drukknoppen en de 7 mm schroefkroon. In de tweede serie chronografen werden de home plate-markeringen vervangen door meer conventionele rechthoekige lume-plots. Het gebruik van feloranje bleef met opvallende elementen op zowel de chronograafregisters als op de buitenste secondemarkeringen. De horloges staan bekend bij verzamelaars als Monte Carlos, omdat de wijzerplaten leken op de roulettetafels van de casino's van Monaco.
Lunet Trio
Net als bij de horloges van de eerste serie waren de verschillende referenties van de Monte Carlo uitgerust met lunetten. Tudor bood nu een derde lunetvariant aan in de tweede serie, nadat ze geëxperimenteerd hadden met de tweezijdige draaibare lunet van 12 uur op het prototype 7033. De Home Plates waren uitgerust met het Valjoux-kaliber 7734, maar de chronografen van de tweede serie bevatten het Valjoux-kaliber 234. Dit was een hoogfrequent uurwerk met verbeterde nauwkeurigheid en upgrades naar het kolomwiel en de koppeling.
De Monte Carlo chronografen waren verkrijgbaar in drie referenties:
7149 - Plastic tachymeterlunet
7159 - Stalen tachymeterlunet
7169 - Draaibare lunet van 12 uur
De Monte Carlos bleven de driehoekige oranje stopwatch-seconde wijzer gebruiken en hadden twee subwijzerplaten en een datumvenster om zes uur. Het nieuwe blauwe kleurenschema betekende dat Tudor ook een blauwe acryl tachymeterlunet moest maken voor de 7149s en een blauwe inleg voor de draaibare lunet van 12 uur op de 7169 om bij de wijzerplaten te passen.
In een vergelijkbaar patroon als in het begin van de jaren 1970, bracht Tudor in 2013 een tweede Heritage Chrono uit, maar dit keer in het blauw. De tweede versie was sterk beïnvloed door de 7169 Monte Carlo. De Heritage-editie was gehuisvest in de kast van 42 mm met saffierkristal en had een blauwe draaibare lunet van 12 uur. Opnieuw was het een enorme hit bij zowel moderne als vintage horlogeliefhebbers en gaf het de vintage chronografen een stevige duw op de markt.
The Big Block
In 1976 was Tudor het eerste merk van Wilsdorf dat een automatische chronograaf lanceerde, volledig 12 jaar voordat Rolex hun eerste automatische Daytona introduceerde. Interessant genoeg was het dit automatische uurwerk dat leidde tot de bijnaam van het horloge. De rotor en het automatische opwindsysteem van het uurwerk betekenden dat Tudor een nieuwe horlogekast moest ontwerpen die dieper was, vandaar de verzamelterm 'Big Block'. De op een na belangrijkste verandering die plaatsvond met de Big Block was de introductie van een derde chronograafregister op de wijzerplaat - een uurindicator. De eerdere twee series, de Home Plates en Monte Carlos, waren in wezen stopwatchen van 45 minuten, maar de nieuwe horloges konden tot 12 uur meten!
De Vroege Big Blocks
De eerste Big Block-horloges waren de 9000-serie. Zoals gebruikelijk werden de referenties onderscheiden door het type lunet. De horloges uit de 9000-serie bestonden uit referenties:
9420 - Plastic tachymeterlunet
9421 - Draaibare lunet van 12 uur
9430 - Stalen tachymeterschaallunet
Niet in staat om de coole en opvallende wijzerplaatontwerpen achter te laten, bleef Tudor exotische wijzerplaten produceren in de Big Blocks. Verzamelaars verwijzen ook naar deze als Exotische Big Blocks. Er waren twee variaties van Exotische Big Block-wijzerplaten, een versie met geschilderde uurmarkeringen die zeer deden denken aan de horloges uit de 7100-serie en een versie met aangebrachte metalen uurmarkeringen. De wijzerplaten met geschilderde uurmarkeringen waren verkrijgbaar in twee kleurstellingen - grijs/zwart/oranje en grijs/blauw/oranje. Beide wijzerplaatkleuren waren beschikbaar in alle drie de referenties. De zwarte versie werd altijd gecombineerd met een zwarte tachymeter- of 12-uursschalunet en de blauwe wijzerplaten met blauwe tachymeterlunetten. Deze horloges zijn nu zeer zeldzaam en worden gezocht door verzamelaars, vooral de blauwe 9420. De wijzerplaten met aangebrachte metalen uurmarkeringen werden alleen geproduceerd in het zwart, met witte subwijzerplaten en oranje cijfers op de buitenste minutenschaal. Deze wijzerplaat werd alleen gebruikt in twee referenties - het horloge 9420 (met een zwarte plastic tachymeterlunet) en de 9430 (met een roestvrijstalen tachymeterschalunet).
Tweede Grote Komst
In het laatste deel van de jaren 1980 verving Tudor de horloges uit de 94300-serie door de 79100-serie, die doorliep tot het einde van de jaren 1980 en het begin van de jaren 90. Deze horloges hadden dezelfde diepe Big Block-kast, maar waren alleen verkrijgbaar met een niet-exotieke wijzerplaatconfiguratie in twee kleuren.
Net als bij de 9400-serie waren er drie referenties die allemaal werden onderscheiden door hun type lunet:
79160 - Zwarte plastic tachymeterlunet
79170 - Draaibare lunet van 12 uur
79180 - Stalen tachymeterlunet
We hebben altijd van de Big Block-horloges gehouden bij Bulang and Sons. Ze vormen een belangrijk hoofdstuk in het verhaal van Tudor als een demonstratie van zowel de vrijheid van Tudor om te experimenteren met meer exotisch en speels ontwerp als het feit dat ze de eerste automatische chronograaf uit het Rolex-kamp waren. Als je op zoek bent naar een vintage chrono van 40 mm die automatisch en stijlvol is, is de Big Block misschien nog steeds de beste waardepropositie op de markt.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.