De Rolex Ovettone – Een ontdekkingsreis
Naar inhoud

Artikel: De Rolex Ovettone – Een ontdekkingsreis

De Rolex Ovettone – Een ontdekkingsreis

De Rolex Ovettone – Een ontdekkingsreis

Watch trends komen en gaan, maar stijl is voor altijd. De Rolex Oyster-kast is vandaag net zo relevant en cool als toen het in 1926 werd geïntroduceerd. Het is op vele verschillende manieren geïnterpreteerd en in verschillende maten. Van voorbeelden met edelstenen in kostbare metalen tot supergrote duikversies van staal, de Oyster is zo veelzijdig als elegant. Misschien is de puurste vorm van het horloge de eenvoudige tijdvoorbeelden die dateren uit de jaren 1940 en 50, een tijdperk waarin de horloges werden gebruikt door ontdekkingsreizigers, wetenschappers en het leger, en een periode waarin de wereld voor het eerst getuige was van de Rolex Ovettone.

De eerste Rolex Oyster uit 1926 (Foto: Rolex)

Een stijl van de Oyster die we altijd hebben bewonderd, is de horloge die bekend staat onder zijn Italiaanse bijnaam, de Ovettone (ongeveer vertaald als groot ei). Prachtig geproportioneerde horloges die opmerkelijk groot waren voor die tijd, de Ovettones zijn een vintage fusie van vroege Sports Rolex en elegante dress horloges. Vandaag hebben we een zeer gaaf voorbeeld om te delen, de Ovettone referentie 5028...

Vroege Eggs

Het verhaal van de Ovettone begon in het midden van de jaren 1940 met de 5020 serie horloges. Deze waren veel groter dan reguliere bubblebacks en maten 36mm. De jaren 1940 was een tijd waarin horloges gemiddeld 32-33mm waren en dus maakten de Ovettones echt indruk. Met druk passende kristallen in een monoblocco kast maakte de 5020 serie gebruik van de standaard bubbleback kroon en buis op de grote kasten. Interessant is dat de lug breedte van deze horloges 19mm was en ik altijd heb geloofd dat dit kwam omdat de meer standaard 20mm armbanden nog niet waren geïntroduceerd en pas in het volgende decennium zouden komen met de tweede generatie van Ovettone.

Een referentie 5026 Ovettone (Foto: D Parmegiani)
Ref 5026 met aangebrachte Arabische cijfers (Foto: M Bernardini)

De 5020-serie bestond uit twee referenties. De 5028 was een horloge met alleen de tijd en een secondewijzer in het midden, terwijl referentie 5026 een subseconderegister had in de onderste helft van de wijzerplaat. De horloges zouden zijn verkocht met leren banden of rechte eindstukarmbanden, omdat de vlakke eindstukken pas in het begin van de jaren 1950 werden geïntroduceerd. Maar waarom worden deze horloges Ovettones genoemd? De naam verwijst naar de vorm van de kast, als je deze van opzij bekijkt. De horloges waren uitgerust met automatische, zelfopwindende uurwerken en dit vereiste een opvallend afgeronde kastachterkant. Gecombineerd met de bolle plastic kristal had het horloge een aanzienlijke diepte en was het op de pols merkbaar hoog - als een groot ei om je pols.

Ref 5028 met wijzerplaat met radium Arabische cijfers (Foto: Povey/Garbati)
De diepe achterkant van de kast van de 5028 (Foto: Povey/Garbati)
Zo'n aanwezigheid om de pols - de Bulang 5028

De Tweede Komst

De tweede serie Ovettone werd geïntroduceerd in 1950 en was effectief een prototype gereedschapshorloge. De eerste was een referentie 6098, die net als de horloges uit de 5020-serie van monoblocco-constructie was en was voorzien van de nieuw ontworpen Super Oyster Crown. De horloges werden aangedreven door het A296-permanente uurwerk, dat erg dik was en daarom leidde tot het ontwerp van de gewelfde kastachterkant. Daarna kwam de 6298, die een kast van drie delen had. Deze horloges waren de prototypes van de Explorer en de horloges werden gedragen tijdens de Everest-poging van Hillary in 1953. Coole horloges waar je hierover kunt lezen.

Een prachtige 6298

nu verkrijgbaar in onze webshop. Deze horloges zijn echt geweldig om te dragen en als je graag van de gebaande paden afwijkt, kun je er vrij zeker van zijn dat je niet snel iemand tegenkomt die er een draagt. Ze zijn zeldzaam en hoewel ze niet zo gewild zijn als zeldzame sporthorloges, hebben ze een volgeling onder echte gepassioneerde horlogekenners - vooral het Italiaanse contingent. De brede en diepe kast maakt dat het horloge echt op de pols zit als geen ander horloge uit die tijd en op een rivetarmband... het is fantastisch!

Pure stijl - de Bulang 5028 die je hier kunt kopen
Die grote beweging en diepe kastachterkant

We hebben een iets latere referentie 6635 stretch Oyster-rivierarmband op deze geweldige Rolex Ovettone gemonteerd en we zijn dol op de manier waarop het werkt. De iets smallere armband die bij de 36mm kast aansluit, voegt echt toe aan de visuele impact van het horloge om de pols. In de klassieke vintage Rolex-stijl werken de gouden indexen en wijzers briljant tegen de stalen kast en voegen warmte en karakter toe aan het horloge. Als je sportkracht wilt in een onopvallende vorm, dan kun je volgens ons niet beter krijgen dan deze super vroege Ovettone!

Classic styling
Depth Charge
Een meeslepend horloge!

Read more

50 Jaar Tudor Chronografen: Het Vintage Tijdperk
Tudor

50 Jaar Tudor Chronografen: Het Vintage Tijdperk

2020 is het tweede opeenvolgende jaar dat Tudor een gouden jubileum markeert. In 2019, vierde het merk zijn 50-jarig jubileum jaar sinds de introductie van de iconische en kenmerkende snowflake han...

Meer informatie
THE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER
Category_Watch Passion

De Thunderball Tudor Submariner 7928

Af en toe wordt een ongelofelijk verhaal vergezeld door een ongelofelijk horloge. Vandaag willen we graag met jullie delen een Tudor die eigendom was van de heer die Disco Volante bouwde, de boot d...

Meer informatie