Een Reus onder Mannen
Naar inhoud

Artikel: Een Reus onder Mannen

Een Reus onder Mannen

Een Reus onder Mannen

De jaren 1940 en 50 waren een tijd waarin klein en ingetogen de norm waren, vooral in de wereld van de horlogerie. Maar dat was niet altijd het geval geweest en zou ook niet in de toekomst zijn…
40th 50th 02

De Zakhorloge

Het zakhorloge begon in het midden van de 17e eeuw te verschijnen, toen mannen begonnen met het dragen van vesten met zakken. Tot dat moment zou de heer over de stad een kleine messing klok om zijn nek dragen aan een ketting. Deze eenvoudige uurwijzer-horloges waren zwaar en werden beschermd door een messing deksel, in plaats van glas. Door de 18e en 19e eeuw werden de zakhorloges over het algemeen aan een ketting (van passend metaal - vaak zilver of goud) gedragen en werden ze een belangrijk onderdeel van de garderobe van een heer en een statussymbool. Gedurende deze jaren waren de horloges meestal open face (blootgesteld kristal) of hunter (met scharnierende metalen deksel over het kristal) ontwerpen.

 

In Het Leger Nu

Het was tijdens de Eerste Wereldoorlog dat het polshorloge steeds vaker werd gebruikt. De soldaten en officieren in de loopgraven wilden niet meer in hun zakken graaien om de tijd te vinden, vooral niet in sommige van de zeer uitdagende weers- en gevechtssituaties waarmee ze te maken kregen in de Eerste Wereldoorlog. In plaats daarvan begonnen ze de horloges om hun polsen te dragen. De vooruitgang in het gebruik van luchtvaart in oorlogvoering was ook essentieel, omdat piloten ook horloges nodig hadden die gemakkelijk te zien waren. Een horloge (of belangrijker nog, de timingmogelijkheden die gepaard gaan met het dragen van een horloge) was een essentieel stuk uitrusting voor piloten en soldaten en zo begon de praktijk van het dragen van polshorloges.
B&S 40-50th watch article 01

Minder is Meer

Zoals vaak het geval is bij alle technologieën (denk aan computers, mobiele telefoons en muziekspelers), begon de race om horloges te ontwikkelen die van de hoogst mogelijke kwaliteit waren, maar in behuizingen die kleiner en eleganter waren. In de jaren 1940 en 50 was de trend voor kleinere horloges. De nu beroemde merken maakten hun eerste stappen in de massamarkt van vintage horloges met horloges die typisch 32 tot 35 mm waren. Denk aan horloges zoals de Rolex Bubbleback, dress watches van Omega, de Patek Philippe Calatrava - alle prestigieuze merken die horloges maken die klein zijn naar de normen van vandaag. Jullie weten allemaal dat ik een speciale passie heb voor vintage Tudor-horloges en hetzelfde geldt voor hen. De horloges uit de jaren 1950 hebben over het algemeen een kastgrootte van 32 mm of 34 mm. De 32 mm Oysters (zowel Tudor als Rolex) noemen we mid-size en in de huidige markt zijn ze niet zo populair. Gepassioneerde verzamelaars zijn echter niet altijd zo geobsedeerd door de kastgrootte. Ik herinner me een bijzonder gesprek dat ik ooit had met de heer John Goldberger over een kleine Rolex 'Piccolino' chronograaf. Hij prees de schoonheid van de wijzerplaat en maakte het punt dat "kastgrootte er niet toe doet - dit horloge is prachtig!"

B&S W-138 Tudor Oyster 34 mm 03

B&S W-171 Rolex Oyster 6022 07

B&S 40-50th watch article 02

Patek Wit Goud ref 570 36 mm and NOS Mulco Calatrava 33 mm

B&S W-189 Patek 570 16

B&S W-189 Patek 570 19

B&S W-189 Patek 570 18

B&S Mulco 02

B&S Mulco 05

B&S 40-50th watch article 05
Style icons of that era wearing their dress watches. Small but cool…
B&S 40-50th watch article 06

B&S 40-50th watch article 07

B&S 40-50th watch article 03

B&S 40-50th watch article 04

 

Een Reus Onder De Mannen

Er waren echter anomalieën in die gouden tijden en af en toe brachten horlogehuisjes horloges uit die ingingen tegen de trends van die tijd en aanzienlijk groter waren. Rolex en Tudor produceerden beide oversized Oysters van 36 mm met een lug breedte van 20 mm, die in kleinere aantallen werden geproduceerd en daardoor gezocht zijn. Er waren andere merken die horloges produceerden die voor die tijd... letterlijk enorm waren! Longines en Omega maakten beide horloges in deze tijd die groter waren dan 38 mm, wat voor die tijd een groot horloge was. In een tijd waarin de gemiddelde grootte van een horloge 33 mm was, moet de 38 mm+ equivalent zijn geweest aan het vergelijken van een moderne Submariner met een oversized 48 mm sportchrono van Zeno.
B&S 2-16 Article 40-50th watches 01

Oversized 38 mm Doxa, NOS condition

A Giant Amongst Men...
B&S 2-16 Article 40-50th watches 08

A Giant Amongst Men...
Oversized 38 mm Longines 27M with rare step case

B&S W-196 Longines Oversize Calatrava 25

B&S W-196 Longines Oversize Calatrava 05

 

Een Grote Aanwezigheid

De oversized horloges uit de jaren 50 zijn perfect voor de moderne horlogeverzamelaar. Ze hebben een heerlijk gebalanceerde aanwezigheid om de pols en zijn ideaal van grootte om verschillende bandopties toe te staan binnen de context van populaire keuzes voor verzamelaars. Ik bezit een Omega 'calatrava' van 38 mm die ik draag als een dress watch en eigenlijk 'voelt' het groter dan een 5513 als ik het draag. Evenzo is dit Longines-horloge prachtig in elk opzicht - de wijzerplaat, de wijzers en de vorm van de kast. Voeg daarbij dit coole horloge het feit dat het een groot formaat van 38 mm is, en het wordt echt niet beter dan dit!
B&S W-196 Longines Oversize Calatrava 06

Longines 38 mm oversized Calatrava

Longines 38 mm oversized Calatrava

 

De Cyclische Aard van de Tijd

Na vele jaren van het idee dat 'groot mooi is' bij horloges, lijkt het erop dat de tijden opnieuw veranderen en nu zowel merken als consumenten horloges kopen en produceren die een meer gematigde maat hebben. In de afgelopen tien jaar leken horloges steeds groter te worden ... sommige leken op schotels, maar nu zien we een afname in de kastmaten. Een goed voorbeeld hiervan is het Rolex Day Date-horloge. Op de laatste Baselworld onthulden ze een nieuwe reeks horloges van 36 mm nadat ze de voorgaande jaren de horloges hadden opgebouwd van 36 mm naar 42 mm in het geval van de Day Date 2. Elders vestigen moderne horloges zich op bescheidener afmetingen en lijkt er een balans te zijn gevonden. De vintage markt richt zich nu ook sterk op dress watches, zoals we eerder bespraken met de Day-Date horloges en stalen Patek horloges.

 

Gewoon Omdat We Ervan Houden

Voor ons zijn deze grote dress horloges uit de jaren 50 de perfecte veelzijdige horloges om te dragen bij elke gelegenheid. Met een pak of smoking voor formele gelegenheden of je spijkerbroek voor een informeel diner, is het dress horloge weer terug op de radar van verzamelaars. Maar daarbuiten houden we gewoon van ze en genieten we ervan om ze te dragen met verschillende banden en te mixen en matchen met verschillende accessoires.
B&S straps in use 692

Longines 38 mm oversized Calatrava

B&S straps in use 723

B&S W-189 Patek 570 15

Rolex 1803 Daydate blueish grey dial

A Giant Amongst Men...
Ross Povey

Read more

De Reis van het Verwerven van een Geweldig Horloge
Category_Watch Passion

De Reis van het Verwerven van een Geweldig Horloge

Mijn liefde voor vintage horloges begon met oude Oysters uit de jaren 50 en 60. Ik verzamelde vroeger de veilingcatalogi van Rolex en was dol op de vintage Oysters met de veelheid aan wijzerplaatva...

Meer informatie
Blauwe luchten en blauwe horloges - Baselworld komt eraan
Category_Watch Passion

Blauwe luchten en blauwe horloges - Baselworld komt eraan

Bij B&S houden we van deze tijd van het jaar, blauwe luchten en blauwe horloges. Baselworld komt eraan en Team Bulang zal er weer zijn om je een exclusieve blik achter de schermen te geven op d...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.