In Deep – De Hamilton Ventura
We zien vaak horloges die lijken te komen uit een andere wereld of tijd, vooral van de onafhankelijke horlogemerken, waar innovatie en fantasie samenkomen om enkele zeer opvallende uurwerken te produceren. Dit is echter geen nieuw fenomeen. Terug in de jaren 1950 was er een horloge dat geïnspireerd was op ruimtevaartconcepten, afkomstig uit het brein van een ontwerper uit het rocktijdperk (zijn vriendin was een beroemd model) dat destijds een cultklassieker werd en dat nu nog steeds is. Vandaag duiken we diep in de wereld van de Hamilton Ventura.
Hamilton Erfgoed
Hamilton werd opgericht in 1892 in Pennsylvania. Het bleef exact 111 jaar op dezelfde locatie en werd een van de grootste succesverhalen van de Amerikaanse industrie; een merk dat vandaag de dag nog steeds bestaat. In hun eigen woorden zijn ze een combinatie van "Zwitserse precisie en Amerikaanse geest" - ze hebben zeker een erfgoed dat net zo lang is, zo niet langer, dan sommige van de Zwitserse topmerken in de horloge-industrie. Nu gevestigd in Biel in Zwitserland, nadat het is overgenomen door de Swatch Group, zijn de wortels ervan stevig verankerd in de VS. In eerste instantie gericht op het produceren van horloges voor de spoorwegen, kreeg het merk eigenlijk erkenning voor het veiliger maken van het spoorwegsysteem. De Hamilton-horloges maakten het mogelijk dat de treinen beter gesynchroniseerd werden vanwege de verhoogde nauwkeurigheid van de tijdwaarneming, wat leidde tot minder spoorwegongevallen.
Hamilton heeft altijd nauwe banden gehad met de luchtvaartindustrie en beweert te hebben geholpen bij het op tijd houden van de postdienst van de Amerikaanse kust tot kust in het begin van de 20e eeuw, dankzij het officiële gebruik van Hamilton-horloges. In feite is Hamilton momenteel de tijdwaarnemer voor het Red Bull Air Race World Championship. Altijd innoverend en strevend naar het verkennen van nieuwe gebieden, kwam zijn meest beroemde doorbraak in de vorm van het eerste elektrische horloge in 1957...
Ace Ventura
De Ventura werd onthuld in januari 1957. Asymmetrische horloges hebben altijd moeite gehad om hun weg te vinden naar de collectieve acceptatie van horlogeliefhebbers. De Ventura is echter een van de meest blijvende en iconische horlogeontwerpen van het moderne tijdperk geworden. De Ventura was het eerste elektrische horloge ter wereld, aangedreven door een batterij, het resultaat van meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling door Hamilton. Het uurwerk was niet helemaal gereed voor de hoeveelheid geproduceerde eenheden en het horloge had enkele significante opstartproblemen die vereisten dat de horloges regelmatig naar Hamilton moesten worden teruggestuurd voor service.
Space age times and lines – The Hamilton Ventura
Bij de lancering was het horloge alleen verkrijgbaar in 14 karaat geelgoud voor een bedrag van 200 USD. Voor een extra 100 USD kon je zes diamanten op je wijzerplaat hebben als uurmarkeringen op de 'even uren'. Hamilton bracht het horloge later uit in een behuizing van witgoud, evenals een roségouden versie voor de Zuid-Amerikaanse markt. De Ventura werd aangenomen als een cultuurhorloge door Amerikaanse consumenten en begon door te dringen tot schermen, zowel groot als klein.
Hollywood Hamilton
De Ventura had een relatief korte levensduur voor zo'n iconisch horloge. Hamilton stopte de productie al in 1963, slechts zes korte jaren! Het horloge werd echter in 1988 nieuw leven ingeblazen en het staat nog steeds in de line-up van vandaag. Het horloge, net als veel iconische uurwerken, heeft een bijnaam vanwege het feit dat het door een beroemdheid wordt gedragen ... en er is geen grotere dan Elvis Presley. Bekend als het 'Elvis-horloge', voornamelijk vanwege het feit dat de man zelf een Ventura droeg in de film Blue Hawaii, werd het horloge een favoriet van Elvis en stond hij erom bekend ze als cadeau te kopen voor vrienden en familie. In de jaren 1990 verscheen de Ventura weer op het grote scherm toen het om de pols van Will Smith werd bevestigd in de kaskraker Men in Black. Volgens Hamilton is de Ventura te zien geweest in meer dan 450 grote films en televisieseries; velen met de focus op ruimte of sciencefiction - een genre dat perfect paste bij de ruimtevaartesthetiek van het horloge. Dit is uitsluitend te danken aan de visie van één man, de oorspronkelijke ontwerper van de Ventura...
The Elvis Watch – The King of Ventura
Getting Jiggy With It – Will Smith Rocks zijn Ventura in MIB
MIB – Ventura
Richard Arbib
Richard Arbib begon zijn carrière als ontwerper van auto's. Arbib studeerde af aan het Pratt Institute in 1939. Beroemd om zijn afdelingen Kunst en Design, bereidde Pratt Arbib voor op een leven van belangrijke ontwerpen. Zijn eerste baan was het ontwerpen van carrosserieën van commerciële voertuigen, waaronder ambulances, lijkwagens en limousines voor het Henney Motor Co. Een grote klant voor Henney was het Amerikaanse luxe automerk Packard, voor wie Henney exclusief carrosserieën bouwde. Arbib kwam voor het eerst op de voorgrond door zijn ontwerp van de Packard 'Pan American' showauto voor de International Motor Sports Show in New York van 1952. De auto won de eerste prijs in de categorie Outstanding Design, en een legende was geboren.
Arbib en Page – Richard Arbib en zijn vriendin, pin-up model Bettie Page
Arbib ging verder met het ontwerpen van auto's en boten voor een aantal prominente klanten, waaronder de Hudson-modellen van de American Motors Corporation (AMC), die onlangs weer in de schijnwerpers zijn gekomen door het personage Doc Hudson's "Hudson Hornet" in de Disney-films 'Cars'. De 'V-Line' styling van Arbib is een van de meest iconische ontwerpen van autostyling uit de jaren 1950 en werd ook doorgevoerd in zijn concepttekeningen van futuristische autodesigns, waarvoor hij ook prijzen won.
Toekomstgericht Denken
Geavanceerde esthetiek van Arbib
Natuurlijk was Arbib ook een horlogeontwerper. Zijn autodesigns waren ook duidelijk zichtbaar in zijn polshorloge-ontwerpen, met name het gebruik van de 'V'-lijn die in zijn werk te zien is. Het meest beroemde horlogeontwerp van Richard Arbib is de Ventura. Hij ontwierp echter ook andere horloges voor Hamilton, waaronder de Everest en Pacer, en werkte aan horlogeontwerpen voor merken zoals Gucci en Benrus.
Vintage Hamilton Catalogus - met de ontwerpen van Richard Arbib
Asymmetrie en Bling
Onze favoriet van alle Ventura's is dit voorbeeld van witgoud met een zilveren wijzerplaat versierd met de optionele zes diamanten uurmarkeringen. Nog steeds even tijdloos vandaag, meer dan 60 jaar later, als het zou zijn geweest in de jaren 1950, is het een horloge dat zowel een stijlverklaring is als een belangrijke stap in de ontwikkeling van horlogetechnologie en horologische innovatie. En meer dan wat dan ook, het is gewoon zo verdomd cool!
Bulang Bling - we zijn dol op deze versie in 14k witgoud en met diamanten 'even hours' markeringen
V-Line – The Arbib signature style
Batterijkracht - de eerste en meest gevierde
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.