Passion Talk 01 - Mijn Grail Tudor MN
Naar inhoud

Artikel: Passion Talk 01 - Mijn Grail Tudor MN

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Passion Talk 01 - Mijn Grail Tudor MN

Beste horlogevrienden,

Allereerst willen we jullie het allerbeste wensen voor 2016 en we hopen dat al jullie dromen uitkomen. Het nieuwe jaar belooft ook erg spannend te worden voor Bulang & Sons, met veel nieuwe projecten en stijl in het vooruitzicht. We zijn erg trots op alles wat we het afgelopen jaar hebben bereikt en het vertrouwen en de vriendschappen die we hebben opgebouwd met zoveel klanten. Om al het groeien en toekomstige ambities te beheren, hebben we een nieuw lid aan het B&S-team toegevoegd, Giacomo Castelli, die samen met Ross Povey en de familie Bulang hard zal werken om je geweldige inhoud, producten, ervaring en plezier te bieden. Altijd proberen om een stap verder te gaan!

Met het nieuwe jaar en een groter team wil ik ook weer meer tijd vinden om mijn passie en verzamelavonturen te delen. Velen van jullie weten misschien dat B&S begon met mij die vintage horloges verzamelde gedurende de afgelopen 10 jaar en schreef over mijn gekke roadtrip van gepassioneerd verzamelen van vintage Rolex-horloges op de forums en mijn blog '100percent Rolex Blog'. Het grote doel van B&S is om die passie voor horloges, verhalen, stijl, ontwerp en mensen te delen.

In deze serie ‘PASSION TALK’, zal ik enkele van mijn persoonlijke horloges uit het verleden en vandaag delen.

Bernhard Bulang

Uit de doos - Bernhards Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale bij Bulang & Sons. Verzamelstijl en fijne horloges.

 

Uitgegeven Horloges

Mijn passie voor vintage horloges gaat voor een groot deel over het gereedschapshorlogegevoel ervan. Iconische ontwerpen tot het minimum teruggebracht en met een professioneel doel voor ogen. Veel van de ontwerpen zijn gemaakt in de jaren '50 en '60, in een wereld waarin het horloge echt een gereedschap was. En het aflezen van de tijd was niet alleen een luxe of accessoire, zoals het vandaag de dag is, maar een belangrijk instrument in de uitrusting van mensen, afhankelijk van hun functie. Duikers, militairen, ontdekkingsreizigers, piloten etc. - voor hen maakten deze horloges vaak het verschil.

Tijdens mijn verzamelleven heb ik het voorrecht gehad om enkele iconische 'uitgegeven' gereedschapshorloges te bezitten. Zoals een 5513 en 5517 Rolex Milsub, enkele geweldige Rolex Comex 5513 Submariners, Comex 1665 Seadwellers en een Rolex 6265 Fuerza Aérea del Perú Daytona. Horloges met een herkomst en een avontuurlijke geschiedenis. Ik verzamelde zelfs de uitrusting en andere gereedschappen die deze duikers destijds gebruikten. Ik zal later in de serie wat meer artikelen schrijven over deze horloges.

In het verleden heb ik al een paar Tudor Marine National Submariners gehad. Om eerlijk te zijn, waren het destijds geweldige horloges voor me, maar in mijn zoektocht naar de graal Rolex Milsub 5517, negeerde ik hun speciale gevoel en positie destijds. De laatste jaren heb ik hun schoonheid en verhalen weer ontdekt. Samen met Ross Povey (tudorcollector) hebben we erover geschreven in ons artikel  

Ibiza Verhaal

Hier begon het allemaal, afgelopen zomer bij dit zwembad tijdens mijn gezinsvakantie.

Ibiza

Een ontspannen dag bij het zwembad. Kinderen in het water, heerlijke zon en praten met mijn vrouw, toen ik mijn e-mails opende op mijn iPhone. En daar was het, deze magische e-mail. Ik heb de afgelopen jaren een paar van zulke e-mails gehad. E-mails van (originele) eigenaren, die vaak verbonden zijn met hun horloges en hun verhaal vertellen. Maak je geen zorgen - ik zal er in de toekomst meer van delen!

“Mijn naam is XXXXX, ik was 17 jaar bij de Franse marine. Gedurende deze tijd werkte ik als duiker op de duikschool van de marine in Saint-Mandrier (Frankrijk). En kreeg ik in 1991 een duikhorloge dat ik heb gehouden toen ik de marine verliet. Dit horloge is een Tudor MN ’77 Blue Snowflake Submariner (zie de foto's). Dit horloge is volledig gereviseerd in 2013 (zie de foto's).”

Natuurlijk begint zo'n moment altijd met adrenaline die vrijkomt en een gezonde dosis wantrouwen. Waarom? Is het echt? Kan niet, maar ziet er goed uit, wat de hel, geweldig... 1000 van die gedachten flitsen door het hoofd. En eerlijk gezegd vergat ik op dat moment alles over mijn vrouw en kinderen. Met de woorden waren er niet alleen de ‘amateur’ afbeeldingen van het horloge, die lijken een soort standaard te zijn voor horloges van originele eigenaren, maar er was meer. Dat mijn bloeddruk nog hoger deed oplopen…

Daar was het – afbeeldingen van het Marine Nationale Dossier van de duiker in de e-mail en het duurde eeuwen om te laden met de slechte internetverbinding bij het zwembad. Het verhaal zou waar kunnen zijn, verdomme, het verhaal moest waar zijn. Maar natuurlijk wilde ik het dubbel controleren met Ross Povey, ons gepassioneerde teamlid en een van de toonaangevende experts op het gebied van vintage militaire Tudor-horloges. Ook hij was op vakantie en we probeerden op allerlei manieren te communiceren met echt slechte verbinding. Verbinding verbroken, opnieuw verbinding maken, weer verbinding verbroken en ga zo maar door. Het was zo opwindend en grappig. Maar zoals we hoopten, kwam het serienummer overeen met de bekende batches en leek alles in orde. Maar vervolgens blijf je zitten met de vraag hoe je het horloge kunt krijgen en betalen. Ross bood zelfs aan om half Frankrijk door te rijden om het horloge voor mij te bekijken en op te halen tijdens zijn vakantie.

Uit de doos - Bernhards Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale bij Bulang & Sons. Verzamelstijl en fijne horloges.Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Er waren geen echte armbandmarkeringen op de achterkant, de nummers allemaal duidelijk, en de wijzerplaat en wijzers gewoon geweldig. Zo'n prachtig voorbeeld.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Alle vakjes waren aangevinkt. Dus ik heb mezelf een geweldige Tudor MN en kopieën van het MN-dossier van de duiker gekregen.

Maar het verhaal eindigde daar niet. De duiker had beloofd me een brief te schrijven met meer informatie over het horloge en wilde kijken of hij misschien wat foto's uit het verleden kon vinden van hem die het horloge droeg. En het verdere onderzoek van het horloge begon.

De brief van herkomst arriveerde met het horloge en gaf geweldig inzicht. Zie de informatie:

 

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

————
“Geschiedenis van het Tudor MN’77 Snowflake Submariner-horloge”

Dit horloge dateert uit 1977. Het maakte deel uit van een partij van ongeveer dertig bedoeld voor gebruik door duikers in de Franse marine, la Marine Nationale Française.

De meeste van deze horloges waren in zeer slechte staat en na te zijn toegewezen aan en gebruikt in operaties uitgevoerd door verschillende generaties mijnenruimers en gevechtszwemmers, werden ze bijna allemaal afgeschreven en vernietigd.

Dit horloge, samen met drie anderen, is zeldzaam omdat het wonderbaarlijk stand heeft gehouden tegen de behandeling door deze duikers, die verplicht waren om missies uit te voeren variërend van mijnenruiming tot speciale operaties door gevechtszwemmers. (Ik heb wat informatie, maar ik kan het niet delen omdat het als militair geheim wordt beschouwd.)

Ik werd in 1991 overgeplaatst naar de duikschool van de Franse marine in Saint-Mandrier, ten zuiden van Frankrijk. De uitrustingbeheerder gaf me dit Tudor MN’77 Snowflake Submariner-horloge toen het afgeschreven zou worden en regelde de papieren zodat ik het permanent mocht houden.

Voordat dit Tudor in mijn bezit kwam, was het gebruikt bij honderden duiken, in zowel warm als ijzig water. Het vergezelde me op operaties in conflictgebieden, zoals veiligheidsoperaties en humanitaire missies als onderdeel van de VN-interventie in Somalië in 1993. Het werd blootgesteld aan extreme temperaturen, waaronder op hoogte-acclimatisatiecursussen met de berginfanterie uit Tignes in het noorden van de Alpen, op hoogten van meer dan 3.400 meter, en op een verblijf van 12 maanden in Djibouti, dat bekend staat als het warmste land ter wereld, met vochtigheidsniveaus tot 100%.

Dit Tudor ’77 Snowflake Submariner-horloge heeft, perfect onderhouden, de tand des tijds doorstaan zonder ooit het minste operationele probleem te hebben gehad – het heeft nog steeds een onberispelijke automatische beweging!”

——-

Zoals je kunt zien, werkte de oorspronkelijke eigenaar op het schip "Corvette Georges Leygues" en op de duikschool van Saint-Mandrier. Gewoon wat afbeeldingen van het net om een beetje een sfeer te tonen van waar het horloge werd gebruikt. Trieste tijden in Somalië..

30129_Fregate.indd

30129_Fregate.indd

ECOLE DE PLONGER

Somalia

MN divers 2

 

Het verhaal was nog niet afgerond

Zoals je kunt zien aan de brief, werd het horloge uitgegeven in 1977 en gebruikt door gevechtsduikers, enzovoort, tot de man het horloge in 1991 ontving. Toen ik de achterkant van het horloge opende, klopte het verhaal ook met de servicemerken aan de binnenkant. Merken uit 1980, 1987 en 1991 van de MN-horlogemaker. Dus alles klopte ook met het verhaal van de laatste service in 1991, wat alles samenbracht.

Maar wacht.. 3 servicemerken. Zou het kunnen? Zou het mogelijk zijn? Kon ik... oh nee. Inderdaad, de hoop rees als het horloge geregistreerd zou zijn in de Marine National Service Ledgers, gevonden door een Franse vriend van ons en naar onze kennis vandaag de dag de beste en meest gewaardeerde register is voor MN-horloges. Ook al hebben de registers slechts een register van een deel van het totaal aantal Tudor MN-horloges, het is een absolute bonus wanneer een horloge een merkteken heeft in deze boeken. We hebben er ook over geschreven in ons grotere Tudor MN-artikel >>>

Maar er was goed nieuws en slecht nieuws. Ja, mijn horloge stond in het register. Maar omdat de boeken erg fragiel zijn geworden na ze in het verleden te hebben meegenomen voor het maken van fotokopieën voor horloges, was het niet meer mogelijk om enige fotokopieën te maken. Natuurlijk was ik een beetje verdrietig, maar ik begrijp volledig dat we deze kostbare boeken niet verder willen beschadigen en het verhaal eindigde daar voor mij.

Een geweldig horloge met herkomst zat om mijn pols... alle vakjes aangevinkt.
Maar ik stond voor een verrassing...

 

Finale bij het Passion Meeting

Zoals je misschien weet, organiseer ik samen met mijn vriend Philipp Stahl jaarlijks de Rolex Passion Meeting. En zoals elk jaar komen enkele geweldige verzamelaars van over de hele wereld bijeen op een privé-evenement van 3 dagen om hun passie te vieren en hun horloges en verhalen te delen. Ik had ook mijn MN bij me om aan wat vrienden en MN-verzamelaars te laten zien die je misschien kent van insta of de forums. Er was een geweldige line-up toen onze vriend uit Frankrijk die dag ook arriveerde en ons een grote verrassing bood.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Hij bracht de 2 originele Service Ledgers Books mee naar de bijeenkomst. Ik was verbijsterd. De afgelopen jaren had ik alleen maar informatie en verhalen over deze boeken gehoord. Ik heb fotokopieën gezien van enkele pagina's, maar had ze nog nooit in het echt mogen zien. Ze waren altijd een beetje mysterieus. Maar toen ik ze live zag, werd alles echt en kon je echt alle verhalen erachter voelen.
Het zijn registers van werkzaamheden voor de Marine Nationale door een horlogemaker die door hen was ingehuurd om hun horloges te onderhouden. Een uitgebreide lijst van merken staat vermeld in die boeken, onderhouden in batches en per eenheid of locatie.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Het geweldige was niet alleen dat de horloges geregistreerd stonden, maar ook alle aantekeningen van de man aan de binnenkant van de omslag. Dit maakt deze boeken zo echt en brengt je terug naar de tijd waarin werkplaatsen nog echte handgeschreven administratie bijhielden. Boeken die de geschiedenis en het werk van een leven lang bevatten. Na zijn pensioen kon onze vriend de boeken krijgen en zo is dat stukje geschiedenis voor de toekomst bewaard gebleven.

B&S W-130 Tudor MN 77 Orig. Owner 57

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Stel je nu voor hoe nieuwsgierig ik was om te zien of en waar mijn horloge vermeld stond.
En hoe overweldigd ik was om te zien dat mijn horloge niet alleen in één van deze boeken stond, maar in beide!
Dus grote dank aan J. voor het geweldige cadeau dat je me die dag gaf!!!

B&S W-130 Tudor MN 77 Orig. Owner 56B

B&S W-130 Tudor MN 77 Orig. Owner 58

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.

Mijn Grail Tudor MN

Dus hier is het, mijn persoonlijke Full-House Tudor MN. Een geweldig voorbeeld, gekocht van de originele eigenaar, met kopieën van het MN Dossier, een brief van herkomst en vermeld in beide Service Ledgers-boeken. Het wordt echt niet beter dan dit in mijn boeken. Ik hoop nog steeds dat ik wat afbeeldingen krijg van de originele eigenaar van het horloge die het in de loop der jaren draagt. Maar dat zou alleen de kers op de taart zijn.

Het geweldige aan deze horloges is dat ze verbonden zijn met geweldige vrienden. Zoals vaak het geval is bij dergelijke horloges. En dat is voor mij de grootste vreugde van allemaal.
Ik hoop dat dit horloge me vele jaren gelukkig zal maken.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit kleine verhaal.

Bernhard Bulang

Read more

In Deep – The Hamilton Ventura Watch
Hamilton

In Deep – De Hamilton Ventura

We zien vaak horloges die lijken te komen uit een andere wereld of tijd, vooral van de onafhankelijke horlogemerken, waar innovatie en fantasie samenkomen om enkele zeer opvallende uurwerken te pro...

Meer informatie
Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100
Category_Watch Passion

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm

Af en toe roept een horloge gewoon naar je. Het kan zijn door de manier waarop de wijzerplaat het licht vangt of het gevoel wanneer je het om je pols doet... het geluid van de sluiting of hoe gemak...

Meer informatie