Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm
Naar inhoud

Artikel: Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm

Af en toe roept een horloge gewoon naar je. Het kan zijn door de manier waarop de wijzerplaat het licht vangt of het gevoel wanneer je het om je pols doet... het geluid van de sluiting of hoe gemakkelijk het onder je manchet glijdt. Maar het hoeft niet te worden gerechtvaardigd of zelfs gearticuleerd, het kan gewoon een 'wow'-moment zijn. De 36mm Royal Oak doet dat precies bij Bernhard Bulang, de oprichter van Bulang and Sons. "Ik hou gewoon van dit horloge. Om de pols is het zo stijlvol, comfortabel en voor mij gewoon veel draagbaarder dan de jumboversie." Minder is meer? We denken het wel in dit geval. Vandaag staat onze Spot On in het teken van de Audemars Piguet Royal Oak 36mm...

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

We zijn dol op hoe het horloge om de polsen zit - perfecte verhoudingen en stijlvol slank!

Het begin van de jaren 1970 was een zorgelijke tijd voor de grote horlogemerken in Zwitserland. Eind jaren 1960 had Seiko hun Astron onthuld, 's werelds eerste quartz polshorloge - een stap die de horlogewereld voor altijd zou veranderen. De grote Zwitserse merken deden een dappere poging om bij te blijven via een samenwerking die resulteerde in het Beta 21-uurwerk. De Omega Electroquartz was het eerste commercieel verkrijgbare horloge met het Beta 21-uurwerk, gevolgd door horloges van de andere samenwerkingspartners, waaronder Rolex en Patek Philippe. De Zwitserse horloge-industrie keerde echter niet haar rug toe naar de traditionele mechanische horlogemakerij, maar het werd een kwestie van overleven. In de loop van het decennium van begin jaren 1970 tot begin jaren 80 daalde het aantal Zwitserse horlogemakers van 1600 tot 600. Er was echter één merk dat de 'geruststellend dure' mentaliteit volledig omarmde met misschien wel de meest gedurfde horloge lancering ooit.

The Italian Job

Net als veel van de merken stond Audemars Piguet (AP) voor aanzienlijke uitdagingen met de aanstaande dominantie van de Japanse quartz-invasie. Er waren echter gesprekken geweest met hun partners in Italië, die wezen op een potentieel nieuwe kans voor een nieuw hoogwaardig polshorloge in staal. Italië is altijd een belangrijke markt geweest voor polshorloges en daarbuiten worden ze gecrediteerd met het uitvinden van de kunst van het horloge verzamelen. Als reactie hierop nam de toenmalige algemeen directeur van AP, de heer G. Golay, de beslissing om 's werelds toonaangevende horlogeontwerper Gerald Genta opdracht te geven om het beste roestvrij staal te bedenken. De opdracht werd gegeven aan de vooravond van Baselworld 1971. Mijn creatieve vrijheid stelt me in staat me voor te stellen dat Genta de hele nacht doorwerkte; waardoor de heer Golay de mogelijkheid kreeg om het ontwerp te onthullen op de openingsochtend van de show. Achteraf gezien kon Genta onmogelijk weten hoe belangrijk het werk van die nacht zou zijn. Misschien is het maar goed dat hij niet besefte hoe groot de opdracht was... soms kan het overdenken van een taak de creativiteit belemmeren! We zijn gewoon zo blij dat hij de opdracht kreeg en met zo'n cool ontwerp kwam! En zo werd de legende geboren - de machtige Royal Oak.

Gerald Genta’s Original Design Sketch of the AP Royal Oak (credit: Pinterest)

Inspiratie van de Duikhelm

Het belangrijkste kenmerk van de RO is de zeshoekige lunette, met zijn acht schroeven van witgoud en zichtbare waterdichte pakking. Genta's inspiratie voor het ontwerp was voornamelijk de helmen die diepzeeduikers droegen. Hij zou later in zijn leven zeggen dat het het ontwerp van het horloge was waar hij het meest trots op was en het is zeker een ongelooflijk ontwerp. De constructie van de kast is zeer complex, met verschillende lijnen en afwerkingen. Het horloge blijft een van de moeilijkst te restaureren, zelfs met de moderne technologie van vandaag. In feite waren de eerste prototypes eigenlijk vervaardigd van witgoud, omdat het veel gemakkelijker is om mee te werken bij het maken van dergelijke ingewikkelde kasten. Hoewel het een complex horloge is qua technische fabricage, is wat we leuk vinden dat het eigenlijk een zeer eenvoudig ogend horloge is. Esthetisch heerlijk, met een schone uitstraling en symmetrisch zeer in balans. Dat is misschien wel het genie van het ontwerp... dat het er moeiteloos en tijdloos uitziet, net als misschien een Fender Stratocaster of Porsche 911.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100
Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Complexe Constructie: De armband zelf was een technisch hoogstandje en zeer complex om te produceren.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Strakke Lijnen: De harmonie van de wijzerplaat en lunette is prachtig

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Gravure: De iconische gravure op de achterkant van de kast. De achterkant van de kast was bevestigd met acht schroeven, die de lunette aan de voorkant spiegelden.

De eerste stalen horloges referentie 5402 werden onthuld op de Basel-show in 1972. Stern kreeg de taak om de wijzerplaat te produceren en het resultaat was prachtig. Bekend als ‘petit tapisserie’ waren de wijzerplaten net zo iconisch als het ontwerp van de kast. Genta's kenmerkende geïntegreerde armband, opnieuw een technisch hoogstandje om te produceren, was essentieel voor het algehele esthetische aspect van het horloge. En de prijs... dit was het meest gedurfde aspect van de lancering. De oorspronkelijke prijs van de Jumbo bij de lancering was 3300 Zwitserse Frank - tien keer de prijs van de Rolex Submariner destijds. Ter vergelijking, het komt neer op ongeveer 73.000 euro vandaag de dag tegenover de moderne Submariner! Mensen waren er niet van overtuigd dat het een haalbaar aanbod was en voorspelden dat Audemars binnen een jaar zou instorten. Het tegendeel bleek echter waar en de fortuinen van AP waren voor altijd veiliggesteld.

Een eerste serie Audemars Piguet Royal Oak referentie 5402

Minder is Meer?

De eerste 2000 horloges kregen A-serie serienummers toegewezen, de volgende series kregen B-serienummers en vervolgens C-serienummers. Voor verzamelaars zijn de oorspronkelijke 1000 A-serie horloges het meest gewild en brengen nu aanzienlijke premies op. De originele Jumbo had het kaliber 2121, het resultaat van een samenwerking uit 1967 tussen AP, Jaeger-LeCoultre, Patek Philippe en Vacheron Constantin in dezelfde trant als het Beta 21 quartz project. De hoogte van het uurwerk was slechts 3 mm en maakte het mogelijk dat de Royal Oak zeer slank van profiel was.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Slank en Stijlvol: Genta's vloeiende ontwerp was esthetisch perfect maar ingetogen. De slanke kast zorgt ervoor dat het prachtig om de pols zit.

Naast de 5402 produceerde Audemars Piguet ook een iets kleiner formaat Royal Oak in referentie 4100. Met een diameter van 36 mm, 3 mm kleiner dan de 5402, had de 4100 alle technische vernuftigheid en afwerking van de Jumbo, maar in een iets meer draagbaar en kleiner formaat. De 4100 herbergde het kaliber 2123 en een groot deel van de impact van het horloge komt voort uit de meerdere facetten en afwerkingen op de kast. De 'petit tapissière'-wijzerplaat is nog steeds aanwezig in de 4100, waardoor het een zeer verfijnd uurwerk is. Dit maakt het horloge zo bijzonder voor ons... absoluut niets wordt gecompromitteerd in de 36mm versie - elk onderdeel is aanwezig en precies op dezelfde manier ontworpen. En kom op jongens, grootte is niet alles! Zoals we hebben gezien, werkt soms een meer subtiele en verkleinde representatie, zoals bijvoorbeeld de Datejust 36mm.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

De referentie 4100. 36mm met veel aanwezigheid om de pols.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Heerlijke Details: Het aangebrachte AP-logo op de Stern petit tapisserie-wijzerplaat, nu met prachtige tropische details.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Hoeken: De achthoekige lunette met witgouden schroeven en de bijpassende zeshoekige opwikkeltrekker.

In de jaren 1980 werd de 4100 opgevolgd door de referentie 14790. Ook deze referentie behield alle belangrijke kenmerken van de Jumbo AP, maar dan in de kleinere 36mm uitvoering. Het uurwerk werd geüpgraded naar kaliber 2225 en het horloge werd een van de meest populaire Royal Oaks op de markt, totdat het in het laatste decennium van de jaren 2000 werd stopgezet.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 14790
Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 14790

Volgende in de rij: De 14790 met dezelfde ongelooflijke afwerking van de kast en constructie. Dit is een NOS-voorbeeld uit 1995, nog steeds met alle originele onaangeroerde afwerkingen. Nog steeds in de stickers.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 14790

AP-vrij: De 14790 had een ongemarkeerde zeshoekige opwikkeltrekker

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 14790

Gestructureerde Tijd: De wijzerplaat van de 14790 heeft dezelfde petit tapisserie-wijzerplaat, maar het geschilderde AUDEMARS PIGUET heeft een dikkere en meer schreefloze letter.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 14790

Cool Kast: Het NOS-volle pakket hier is prachtig, vooral de horlogekast die de achthoekige lunette weerspiegelt.

Super Styling

It would be a mistake to simply think of the 14790 as simply a mid-size Royal Oak. This is watch that wears beautifully on the wrist…almost like a piece of men’s jewelry, due to the highly sophisticated nature of the integrated bracelet and the way it seamlessly flows into the watch head. In fact, the Royal Oak was quickly adopted by influencers and serious watch collectors shortly after its early ‘70s launch and has remained an important watch ever since.

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

“Het is een van mijn favoriete horloges om dagelijks te dragen geworden. Zo comfortabel en stijlvol. Ik heb een pols van 20 mm aan mijn rechterhand. En toch voelt dit 36 mm horloge niet te klein aan. Omdat de armband zo'n mooie aanwezigheid heeft. Ik vond de Jumbo-versie te groot en minder comfortabel.

Dus als je een kleinere pols hebt (15-18,5 cm), zou ik persoonlijk liever de 36 mm nemen dan de Jumbo-maat."

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

We genieten ervan om de Royal Oak te dragen met verschillende combinaties van armbanden en manchetten, en veranderen graag de uitstraling en sfeer van dit ongelooflijke horloge, afhankelijk van onze stemming of omstandigheden. Het werkt goed gekleed of casual en is kameleonachtig in de manier waarop het moeiteloos overgaat tussen formele en informele situaties. Dit horloge is echt spot on...

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

“Persoonlijk draag ik het de hele tijd met armbanden en manchetten. Als een totale stijlverklaring om de pols, in plaats van alleen maar een dominant horloge met wat extra's.”

Spot On – Audemars Piguet Royal Oak 36mm ref 4100

Read more

Out Of The Box - Bernhard's Grail 1977 Tudor MN Marine Nationale at Bulang & Sons. Collecting lifestyle and fine watches.
#PASSIONTALK

Passion Talk 01 - Mijn Grail Tudor MN

Beste horlogevrienden, Allereerst willen we jullie het allerbeste wensen voor 2016 en we hopen dat al jullie dromen uitkomen. Het nieuwe jaar belooft ook erg spannend te worden voor Bulang & So...

Meer informatie
Spot On - Patek Philippe Aquanaut 5065
Aquanaut

Spot On - Patek Philippe Aquanaut 5065

1997 was een jaar van culturele betekenis, met een aantal belangrijke gebeurtenissen die het landschap voor vele jaren zouden vormen. Steve Jobs keerde terug naar een worstelend Apple, 12 jaar nada...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.