De Andrew Grima Omega Jaren
Naar inhoud

Artikel: De Andrew Grima Omega Jaren

De Andrew Grima Omega Jaren

De Andrew Grima Omega Jaren

Als we aan Omega denken, komen de voor de hand liggende horloges die in gedachten springen, het sportieve duo van de Speedmaster en Seamaster. Als je al lange tijd volgers van Bulang and Sons bent, ben je ook op de hoogte van de ongelooflijk mooie oversized Calatravas uit de jaren 1940 en 50. Er is echter een wereld van onontdekte Omega-juweeltjes die momenteel steeds populairder worden in de huidige trend naar ongebruikelijke en interessante kastontwerpen. Het zijn niet alleen merken als Cartier en Piaget die fascinerende en funky gevormde horloges hebben gemaakt in de afgelopen halve eeuw. Omega heeft verschillende ongelooflijk coole en ongebruikelijke horloges in zijn rijke geschiedenis, waarvan er naar alle waarschijnlijkheid geen interessanter zijn dan die ontworpen door of geïnspireerd door de Engelse juwelier Andrew Grima. Vandaag kijken we naar de ongelooflijk vooruitstrevende ontwerpen van de Engelsman en enkele van de horloges die zijn geïnspireerd op zijn werk bij het merk.
The Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega Years
Stel je de swingende jaren 60 voor in Londen, het ware hoogtepunt van het Engelse cool. Er was één man die alle anderen overtrof als de man van het moment als het ging om sieraden, en dat was Andrew Grima. Hij werd beschouwd als de belangrijkste ontwerper van moderne sieraden in de jaren 60 en 70 en had een exclusieve boetiek op Jermyn Street in het hart van Mayfair in Londen. Zijn werk was high-end en op maat gemaakt en, passend voor het koninklijke deel van Mayfair, St James's, hadden zijn klanten onder meer de Britse koninklijke familie, waaronder zowel koningin Elizabeth II als prinses Margaret. Zozeer een deel van de Engelse sieradenadel was Grima, dat zijn werk deel uitmaakt van het Victoria and Albert Museum. Terwijl hij het leidende licht was in het Britse sieradenontwerp, had hij tot het einde van de jaren zestig nog nooit een horloge ontworpen, waarbij hij werd geciteerd:



"Als je de tijd moet weten, vraag je het aan je chauffeur."
Andrew Grima
The Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega YearsThe Andrew Grima Omega Years

De About Time-collectie

Alles veranderde in 1969, toen tijdens een diner in Philadelphia, Robert Forster, de productiedirecteur van Omega, Andrew Grima opdracht gaf om een collectie horloges te ontwerpen voor het merk. Grima werd uiteindelijk overgehaald, maar had een lijst met voorwaarden die hij eiste dat deel uitmaakten van de deal. De eerste, en in de huidige markt het meest ongelooflijke, was dat de horloges niet de naam van de twee betrokken merken mochten dragen - Grima of Omega. Ten tweede moest elk stuk met de hand worden gemaakt in Londen en vervolgens naar Zwitserland worden gebracht naar het hoofdkantoor van Omega in Bienne om de uurwerken te laten monteren. De montage van de uurwerken moest in samenwerking gebeuren tussen de ambachtelijke juweliers van Grima en de technici van Omega. Forster stemde in en zo begon de About Time-collectie.

The Andrew Grima Omega Years The Andrew Grima Omega Years The Andrew Grima Omega Years

Later dat jaar nam Grima houten modellen mee om aan de Raad van Bestuur van Omega te laten zien. Een aanvankelijk gespannen vergadering leverde resultaat op en hij kreeg groen licht om de 55-delige About Time-collectie te produceren. De draagbare kunstwerken werden bedacht als stukken waarbij de drager de tijd kon aflezen door "door edelstenen heen te kijken". De horloges waren vaak gezet in uitbundige kostbare metalen armbanden of armbanden met het horlogegezicht verborgen achter geslepen edelstenen in stukken zoals Pyramid, Caribbean en Carré. Het punt van deze horloges was dat het stukken ongelooflijke sieraden waren die 'toevallig' de tijd vertelden. Er waren ook hangers, ringen en zakhorloges, allemaal in kasten die fantastische sculpturen waren en met gladde wijzerplaten zonder enig merkteken van de maker of zelfs uurmarkeringen.

Grima droeg het Teak-model het grootste deel van zijn leven, een horloge dat zijn dochter nu draagt met een rokerige kwarts wijzerplaat en gouden kast in rechthoekige vorm in geelgoud die op teak leek. Grima gebruikte de natuur en natuurlijke materialen als inspiratie voor de collectie. Hij koos ervoor om zijn persoonlijke model aan een leren band te dragen.

The Andrew Grima Omega Years The Andrew Grima Omega Years

De Time in Style serie

De horloges waren een enorm succes en om hierop in te spelen, lanceerde Omega later in de jaren 1970 een reeks horloges geïnspireerd op het werk van Grima. De Time in Style-serie van horloges was betaalbaarder en werd op de markt gebracht via de De Ville, Constellation en Jeux d'Or-assortimenten. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Grima-serie hadden de Time in Style-horloges wel degelijk Omega op de wijzerplaten, meer conventionele wijzerplaatindelingen inclusief uurmarkeringen en werden ze volledig in de Omega-fabriek gemaakt.
The Andrew Grima Omega YearsDe Time in Style-stukken zijn zeer gewild bij verzamelaars van zowel Omega-horloges als Grima-sieraden, die op zichzelf nu ongelooflijk verzamelbaar zijn. Interessant is dat sommige van de horloges die Omega koos om te produceren heruitgaven waren van About Time-stukken, zoals het Teak-model dat Grima zo graag droeg. De latere versie werd geleverd met een schorsachtige gouden armband, waarbij sommige zeer vroege voorbeelden sluitingen hadden met de handtekening 'A Grima' en 'Omega', wat de vraag oproept of Grima in feite heeft gewerkt aan enkele vroege voorbeelden van de latere horloges?
The Andrew Grima Omega YearsWe houden echt van deze coole horloges en hebben enkele prachtige voorbeelden te bieden. Een van de meest Grima-achtige is dit De Ville-horloge dat is gemaakt in de vorm van een manchet van sterling zilver. Het plexiglazen kristal heeft twee facetten die zijn gemaakt om te lijken op de manier waarop Grima de stenen sneed op sommige horloges uit de About Time-collectie met kostbare steenkristallen. De manchet lijkt op een oversized ring en is zeer ongebruikelijk. We houden van het fantastische patina op het zilver van de kast, dat overeenkomt met de manier waarop de verticaal geborstelde wijzerplaat is vervaagd van blauw naar een bijna koperen tint.

The Time in Style seriesThe Time in Style series
Nog een fascinerend stuk dat we hebben is de De-Ville Tiger Eye. Het horloge heeft een geïntegreerde armband van zilveren ringen die verbonden zijn met de horlogekop die ovaal is en een wijzerplaat heeft met een tijgeroogsteeneffect, opnieuw een enorme inspiratie van de ontwerpen van Andrew Grima. Het kristal is ook geslepen als een edelsteen aan de randen. Cool en net zozeer een sieraad als een horloge.
The Andrew Grima Omega Years
We hebben ook twee De Villes die worden gepresenteerd op kettingmail armbanden, één met een zilveren wijzerplaat en één met een blauwe wijzerplaat. Beide hebben kussenvormige rechthoekige kasten en het voorbeeld met de zilveren wijzerplaat heeft een Grima-geïnspireerde getextureerde wijzerplaat. Interessant genoeg hadden beide de subtiele bijna edelsteen-geslepen kristallen die een Grima-ontwerp schreeuwen en zijn het prachtige draagbare kunstjuwelen die je ook de tijd kunnen vertellen, zonder het aan je chauffeur te hoeven vragen. Precies zoals Andrew Grima het zou hebben gewild!

the About Time collection Andrew Grima the About Time collection Omega Andrew Grima the About Time collection Omega The Andrew Grima Omega Years
The Andrew Grima Omega Years The Andrew Grima Omega Years Als je geïnteresseerd bent in een volledig inzicht in het leven, werk en creaties van Andrew Grima, krijg dan dit geweldige salontafelboek met meer dan 330 pagina's vol geweldige afbeeldingen en verhalen over zijn carrière.

Read more

Een Eeuw Klassieke Cartiers
Cartier

Een Eeuw Klassieke Cartiers

Als het gaat om onstuitbare krachten in de horlogemakerij, zou je drie of vier jaar geleden Rolex, Patek, mogelijk Omega en met enige moeite Richard Mille hebben genoemd. Als je mensen nu zou vrage...

Meer informatie
Een grote trekpleister – De Rolex Milgauss
Milgauss

Een grote trekpleister – De Rolex Milgauss

De eerste Milgauss werd uitgebracht in het midden van de jaren 1950 en is altijd iets mysterieus geweest in het pantheon van Rolex-sporthorloges. Het horloge werd ontwikkeld om bestand te zijn tege...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.