Spot on - De TUDOR 7169 MONTE CARLO
Tudor chronografen hebben altijd grote interesse gewekt bij verzamelaars, vanwege het brede scala aan beschikbare varianten. We hebben eerder geschreven over de Big Block-horloges (lees het stuk hier) en deze keer richten we ons op de tweede serie horloges, de Monte Carlos.
Het begin van een legende...
De eerste chronograaf van Tudor, de Oysterdate chrono, werd gelanceerd in 1970 in twee referenties, de 7031 en 7032. De horloges waren in wezen hetzelfde, het enige verschil was de lunette - de 7031 had een zwarte plastic 'bakeliet' tachymeter lunette en de 7032 had een volledig roestvrijstalen tachymeter. De wijzerplaten hadden een zeer sterk en onderscheidend ontwerp, grotendeels te danken aan het gebruik van opvallende kleuren en de vorm van de uurmarkeringen, die leken op de home plate op een honkbalveld. Dit leidde ertoe dat verzamelaars het horloge de bijnaam Homeplate gaven.
Laten we naar Monte Carlo gaan...
De tweede serie chronografen werd gelanceerd in 1971 en ging verder met het gebruik van opvallende kleuren die hun handelsmerk werden voor de chronograaf. Naast een grijs/oranje kleurenschema omvatte de tweede serie ook een blauw/oranje kleurenschema. De horloges kregen ook de verbeterde kaliber 234-beweging. De tweede serie bestond uit drie horloges:
7149 - bakelieten tachymeter lunette
7159 - stalen tachymeter lunette
7169 - bezel met gradaties van 12 uur
Het was deze tweede serie waar verzamelaars de bijnaam Monte Carlo aan gaven, omdat de wijzerplaten leken op de roulettetafels van de beroemde casino's van Monte Carlo. De horlogekasten bleven grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de eerste serie, maar gedurende deze serie werden de kronen opgewaardeerd naar de nieuwere trip-lock kroon (702) en werd het profiel van de karteling op de drukknoppen meer uitgesproken.
Tool Watch Fusie…
Een interessante ontwikkeling was de introductie van de draaibare lunette op de 7169. Hoewel het een nieuwe toevoeging was aan de commerciële catalogus, was het niet de eerste keer dat Tudor de lunette gebruikte. De lunette werd voor het eerst gebruikt op een eerste serie Homeplate chrono, referentie 7033. Het horloge haalde nooit de prototypefase, maar de lunette werd gebruikt op Tudor-chronografen vanaf de tweede serie. De draaibare lunette geeft het horloge een zeer sportieve uitstraling; de fusie van een chronograaf met de draaibare lunettestijl van een Submariner.
En kijk eens naar deze 2 klassieke chronografen... gewoon tijdloze schoonheid.
Erfgoed opnieuw bedacht…
In 2010 begon Tudor opnieuw ontworpen versies uit te brengen van hun belangrijkste archiefstukken. De eerste was de Homeplate chrono. Gebaseerd op het niet uitgebrachte prototype was de Heritage Chrono ref 70330 het grootste nieuwsverhaal van Baselworld dat jaar. In 2013 had Tudor nog een 'grote hit' release in hun Heritage-lijn toen de tweede Heritage Chrono werd uitgebracht, gebaseerd op de 7169 Montecarlo.
Wij waren de eersten ter wereld die een uitgebreide recensie gaven van die eerste Heritage Chrono en tot op de dag van vandaag bekijken nog steeds veel mensen deze recensie en delen hun liefde voor het ontwerp... lees de recensie in ons persoonlijke blog uit het verleden
We bieden deze prachtige 7169 aan in geweldige staat. Met de draaibare lunette is het voor ons een geweldig uitziend horloge dat fantastisch staat aan de armband en net zo goed aan onze leren banden.
—
Ross Povey
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.