De koning van de Oysters…
Naar inhoud

Artikel: De koning van de Oysters…

De koning van de Oysters…

De koning van de Oysters…

Elk verhaal moet een begin hebben en mijn verhaal begint in de zomer van 2002. Ik werkte al vijf jaar als freelance muzikant en universitair docent in Londen en ontmoette begin 2002 een meisje dat mijn vrouw zou worden. Ik verliet mijn positie aan de universiteit en wilde iets kopen om dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven te markeren. Ik was al enige tijd geïnteresseerd in het verkrijgen van een Rolex Oyster, maar mijn onderzoek deed me beseffen dat er zoveel variaties en modelnummers waren; het was duizelingwekkend!

Uiteindelijk besloot ik om een Air King aan te schaffen. Ik hield van de eenvoud van de wijzerplaat, zonder de datumbubbel op het kristal, en ik zag enkele voorbeelden uit de jaren 1960 op rivet armbanden, waar ik vreemd genoeg tot aangetrokken werd... en nog steeds ben! E-Bay was in 2002 niet helemaal het mijnenveld dat het vandaag de dag is en dus vond ik wat ik zocht. Om redenen die me ontgaan, miste ik het laatste bod op het horloge, maar er stond een Liverpool-nummer vermeld in de veiling en dus belde ik dat nummer en had ik een fantastisch gesprek met een man genaamd Mr. Milton, die een winkel in Liverpool runde (Haywood Milton is nu iemand die ik een vriend zou noemen en een toonaangevende expert op het gebied van militaire en Comex Rolex-horloges). Hij had eigenlijk niets geschikts op voorraad, maar stelde voor dat ik een vriend van hem belde die een winkel in Southport had - Mike Wood.

Ik belde Mike en legde mijn omstandigheden uit en hij vertelde me dat hij vier horloges had die aan mijn criteria en budget zouden voldoen. Dus mijn toekomstige vrouw en ik vertrokken naar Southport en ontmoette ik Mike voor de eerste keer. De winkel van Mike in Southport was de eerste keer dat ik zoveel vintage Rolex-horloges op één plek had gezien. Ik was betoverd door al die prachtige horloges met verschillende wijzerplaten en lunetten - ik was verslaafd!

image1

We bekeken de vier horloges die Mike voor ons had uitgestald en mijn vrouw was meteen aangetrokken tot een exemplaar met aangebrachte cijfers op de wijzerplaat, die opvielen tegen de anderen met aangebrachte baton-markeringen. De stretch-rivet-armband was in prachtige staat en het parelachtige effect op de wijzerplaat bij bepaald licht was betoverend. De deal was rond en Mike paste de armband voor me aan en ik droeg het horloge trots tijdens de rit naar huis.

IMG_3941-1

Het horloge was een Air King referentie 5500 uit 1967. Ik heb het nog steeds en draag het voor speciale gelegenheden. In de dertien jaar dat ik het heb, heb ik er slechts twee anderen van gezien, waardoor het een vrij zeldzame wijzerplaatvariatie is. De stretch-rivet-armband, ref 6635, geeft het horloge een elegante uitstraling en het gewicht voelt zeer gebalanceerd aan om de pols.

IMG_3936

De naam Air King werd voor het eerst gebruikt in 1945 en verscheen in de Rolex-collectie tot 2014, waardoor het een van de meest duurzame Rolex-modellen was met een bijna 70-jarige geschiedenis. De langst lopende referentie was de 5500, die in 1957 werd geïntroduceerd en in de catalogus stond tot 1989, toen hij werd vervangen door de 14000 met saffierglas. De 5500 was een model van Precision of Super Precision (niet chronometer-gecertificeerd) en had het betrouwbare kaliber 1520/30-uurwerk. In 2007 werd de 114200 geïntroduceerd met de COSC chronometer-certificering voor het eerst. De 34mm grootte van de Air King is klassiek en wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige modellen, omdat het de perfecte hybride sport-kostuumhorloge is.

De Air King staat bekend als een presentatiehorloge en er zijn veel voorbeelden van Air Kings met bedrijfslogo's op de wijzerplaten. In feite had de Antiquorum 'Revolution' veiling van 2008, die een Rolex-themaveiling was die volledig was gericht op Rolex-sportmodellen, een gedeelte gewijd aan de Air King als eerbetoon aan zijn rol in de evolutie van het Rolex-sport horloge. Inbegrepen waren enkele van de meest bekende 'logo-wijzerplaat' horloges van bedrijven zoals Winn Dixie (Amerikaanse supermarktketen), Pool Intairdril (Libische oliebedrijf) en Domino's Pizza.

Screen Shot 2015-08-23 at 09.22.17Screen Shot 2015-08-23 at 09.20.50Screen Shot 2015-08-23 at 09.19.04

De referentie 5500 is interessant omdat deze werd gebruikt voor een aantal modellen, waaronder de 'Air King', 'Metropolitan', 'Everest' en 'Explorer'. De 'Explorer'-horloges werden geproduceerd als zowel de bekende zwarte wijzerplaat met 3-6-9 wijzers als ook als de zeldzamere 'Dress-Explorers'. De 5500 Explorer werd geproduceerd voor de Gemenebestmarkt en was gemarkeerd als een Precision-horloge, wat anders was dan de chronometer-gecertificeerde Explorer-referenties.

image9
Explorer ref 5500 (H Milton Collection) met matte dial

image3
Explorer ref 5500 (H Milton Collection) met zeldzame luminova service-wijzerplaat

image7

3 referentie 5500 - Explorer met matte wijzerplaat, Air King en Explorer met service-wijzerplaat

Read more

Tudor ref. 7169 Monte Carlo Chronograph
Category_Spot On

Spot on - De TUDOR 7169 MONTE CARLO

Tudor chronografen hebben altijd grote interesse gewekt bij verzamelaars, vanwege het brede scala aan beschikbare varianten. We hebben eerder geschreven over de Big Block-horloges (lees het stuk hi...

Meer informatie
Tudor MN Snowlflake1975 Marine Nationale
Category_#NoDateSubClub

B&S Marine Nationale Dynamisch Duo

We zijn erg enthousiast om u een zeer speciale kans te presenteren! Het wordt steeds zeldzamer om Tudor 'MN' Submariners te koop te zien. Deze iconische en MilSubs worden steeds meer een van de mee...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.