Het Geschenk van Tijd – Rolex Presentatiehorloges
Naar inhoud

Artikel: Het Geschenk van Tijd – Rolex Presentatiehorloges

Het Geschenk van Tijd – Rolex Presentatiehorloges

Het Geschenk van Tijd – Rolex Presentatiehorloges

Het geven van uurwerken om een speciale gelegenheid te herdenken is zo oud als de uitvinding van tijdmeters. In veel culturen wordt een speciale verjaardag, jubileum of langdurige dienst bij een bedrijf al een eeuw lang gemarkeerd met het cadeau van een klok of horloge.

In het Verenigd Koninkrijk was het gebruikelijk dat een werknemer een gouden polshorloge met gegraveerde achterkant ontving om 25 jaar dienst bij een bedrijf te herdenken, een feit dat wordt ondersteund door het aantal van dergelijke horloges dat op de markt verschijnt. Amerikaanse bedrijven belonen werknemers al sinds de jaren 1960 met een polshorloge voor het behalen van uitzonderlijke verkoopdoelen, en in het Midden-Oosten heeft de gewoonte om horloges als blijk van dankbaarheid of respect te schenken geleid tot enkele van de meest verzamelbare horloges die als geschenken zijn besteld.
Rolex Oyster Perpetual Gold Coca Cola

Vandaag kijken we naar een specifieke subset van presentatiehorloges; Rolex-horloges die een speciaal logo op de wijzerplaat hebben gekregen. De enorme verscheidenheid aan verschillende logo's die de afgelopen 70 jaar op Rolex-horloges zijn verschenen, is verbazingwekkend, met elk jaar voorheen ongeziene voorbeelden. We zijn altijd gefascineerd geweest door deze horloges en wanneer mogelijk hebben we enkele voorbeelden beschikbaar om aan onze klanten aan te bieden. Vooral de logo-wijzerplaat Rolex Datejust's en Oyster 34 mm-versies zijn erg leuk en nog steeds haalbare speciale horloges. Ze bieden veel extra uitstraling aan de pols. Je kunt onze nieuwste selectie hier zien.

De Connectie met het Midden-Oosten

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de meest begeerde Rolex-sport horloges voor verzamelaars degene met het embleem van Oman Khanjar op de wijzerplaat of de handtekening van Sultan Qaboos. Sultan Qaboos Bin Sa'id nam in 1970 de leiding van Oman op zich en stond bekend als een van 's werelds meest enthousiaste horlogeverzamelaars. Hij genoot er enorm van om zijn passie voor uurwerken te delen met anderen en gaf regelmatig horloges cadeau aan opmerkelijke personen en gasten in Oman. Een aanzienlijk aantal van de Rolex-horloges die hij schonk, werden op maat besteld via Asprey in Londen. De horlogewijzerplaten toonden vaak het nationale symbool van het Khanjar-dolk en gekruiste zwaarden of de persoonlijke handtekening van de Sultan, met name op Daytonas en Seadwellers.

Extreme rare Omani 6263 Khanjar Dial Daytona
Rolex 1675 GMT Omani Dial
Rolex 1665 Omani Seadweller Golden Khanjar
Extreem zeldzame Rolex 1665 Seadweller met Gouden Khanjar Dolk en Zwaarden uit Oman. Er zijn slechts een handvol bekend en nog minder bevestigd door Rolex. Veel daarvan zijn geleverd als maatwerk via ASPREY London.
Rolex 1665 Omani Khanjar Dial Asprey Case Back
Rolex 1665 Omani Seadweller Red Khanjar
De versie met het Rode Khanjar-dial van de Rolex 1665 Oman Sea-Dweller
Rolex 1803 Qaboos Dial Day Date

Naast Oman hebben ook veel andere landen speciale wijzerplaat Rolex-horloges besteld, voornamelijk Datejusts en Oyster Perpetuals, waaronder Bahrein, Libië, Qatar, Saoedi-Arabië en de VAE. Deze opdrachten waren voor een dwarsdoorsnede van de infrastructuur van de landen; van de militaire en politiemachten tot liefdadigheidsinstellingen en voetbalverenigingen.
Het embleem van de VAE van de Qaraysh-havik is een van de direct herkenbare Midden-Oosterse wapenschilden op elk Rolex-horloge. Bekend bij verzamelaars als de Desert Eagle, werden de Rolex-horloges besteld in opdracht van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Hij is momenteel zowel de onbetwiste heerser van Dubai als de premier van de VAE, maar in de jaren zeventig diende hij als minister van Defensie in de nieuw opgerichte VAE. Het was gebruikelijk dat zijn departement op maat gemaakte Rolex-horloges aanvroeg voor overheidsfunctionarissen, die ze zouden schenken aan belangrijke werknemers en relaties.

Rolex 6263 UAE Daytona
Rolex 1675 GMT UAE Dial

Mijn persoonlijke Rolex 1675 UAE Dial GMT die ik heb opgehaald bij een oude taxichauffeur in Londen, die het vele jaren geleden kocht van een goede vriend, die lijfwacht was voor de koninklijke familie. Het horloge werd aan zijn vriend geschonken voor zijn dienst.


Rolex Logo Dials Article
Rolex Oyster UAE Logo Dial
Rolex Oyster UAE Logo Dial

We hebben deze zeer mooie Lady Datejust die afkomstig is van de dochter van de oorspronkelijke eigenaar. De dame kreeg het horloge van de sjeik voor wie ze begin jaren 1980 wat werk deed. Het stalen en gouden horloge heeft een champagnekleurige wijzerplaat met de Desert Eagle in het onderste helft van de wijzerplaat, in plaats van de gebruikelijke chronometeraanduidingstekst.

Rolex Lady Datejust Omani Khanjar Dial

We bieden deze Lady Datejust met Omaanse wijzerplaat rechtstreeks van de oorspronkelijke eigenaar hier... Rolex Lady Datejust Omani Khanjar Dial

The Logo King

De naam Air King werd voor het eerst gebruikt in 1945 en, met uitzondering van een korte onderbreking in 2014, heeft het een constante aanwezigheid gehad in de Rolex-collectie tot 2014, waardoor het een van de meest blijvende Rolex-modellen is dankzij zijn bijna 70-jarige bestaan. De langstlopende referentie was de 5500, die in 1957 werd geïntroduceerd en tot 1990 in de catalogus bleef. Sinds het tijdperk van de referentie 5500 werd de Air King veel gebruikt als een presentatiewhorloge. Waarschijnlijk vanwege het instapprijsniveau zijn er veel voorbeelden van Air Kings met bedrijfslogo's die op de wijzerplaten zijn aangebracht. Jarenlang over het hoofd gezien, kwamen de horloges naar voren in de aandacht van verzamelaars toen de catalogus van de Antiquorum 'Revolution' veiling van 2008 werd uitgebracht. Revolution was een Rolex-thematische veiling met een bijzondere focus op sportmodellen.


Rolex Air-King Arabic Dial

The Air King is altijd beschouwd als een quasi-sportief horloge vanwege de band met de Explorer (er waren enkele referentie 5500 Explorers in de jaren 1960, zowel met wijzerplaten met 3-6-9 indeling als nettere Explorers voor de Britse en Canadese markten). Als onderdeel van de Air King-sectie in de catalogus waren er voorbeelden van horloges met logo's van bedrijven zoals de Amerikaanse supermarktketen Winn Dixie, het Libische oliebedrijf Pool Intairdril en Domino's Pizza.


Pool Intairdril was een olie-servicebedrijf. Het leverde arbeid, boorinstallaties en materieel aan grote oliebedrijven. Er wordt aangenomen dat de Air Kings werden gegeven aan werknemers van Pool Intairdril, meestal als veiligheidsprijzen, aangezien veiligheid destijds een belangrijke kwestie was voor bedrijven. Managers en ander personeel belast met veiligheidsbeheer kregen horloges met hun namen gegraveerd op de achterkant van de kast, samen met een certificaat van waardering.


Rolex Air King Logo Dial ref 5500 Pool Intairdrill
Rolex Air King Logo Dial ref 5500 Pool Intairdrill
Rolex Air King Logo Dial ref 5500 Pool Intairdrill

De Domino's Pizza-horloges werden op dezelfde manier aan werknemers gegeven, dit keer voornamelijk aan winkels en regionale managers, om uitstekende verkoopresultaten te erkennen. Deze gewoonte begon in de jaren 1980 en wordt vandaag de dag nog steeds toegepast door Domino's, hoewel Rolex geen speciale wijzerplaatbestellingen meer aanneemt. Tegenwoordig hebben de horloges een gravure op de achterkant van de kast en af en toe een plaquette aan de armband.


Rolex Air King Domino’s Pizza Box and Papers Ref 14000
Rolex Air King Domino’s Pizza Box and Papers Ref 14000
Rolex Air-King Ref 14000 Domino's Dial With Paper

Bekijk de vintage en moderne Rolex Domino's Pizza Presentatiehorloges. Beide zijn geleverd door Schlanderer & Sons. De oude exemplaren hadden nog steeds het logo op de wijzerplaat en de moderne exemplaren hebben het logo op de armband en de achterkant van de kast.


Rolex Oyster Perpetual Ref 116000 Domino’s Pizza NOS
Rolex Oyster Perpetual Ref 116000 Domino’s Pizza NOS

Je kunt deze Rolex 11600 Domino's Pizza in NOS-conditie hier... vinden.

Rolex Oyster Perpetual Ref 116000 Domino’s Pizza NOS

Een van de zeldzaamste logo-wijzerplaat Air Kings die we zijn tegengekomen, is het Odessa Pro-Am horloge uit 1969. Naar verluidt bestaan ze in zeer kleine aantallen, de horloges werden vermoedelijk gepresenteerd op het golftoernooi in Dallas aan, naar wij aannemen, de winnaars. Dit is de eerste die we hebben gezien en er is geen toegankelijke informatie over deze horloges beschikbaar. Desalniettemin houden we van de gestileerde golfer aan het einde van zijn swing in het midden van de wijzerplaat.

Rolex Airking "Golf Tournament " logo dial ref 5501 Odessa Pro-AM
Rolex Airking "Golf Tournament " logo dial ref 5501 Odessa Pro-AM

Ook Tudor

Het was niet alleen Rolex die deze service aanbood, ook Tudor deed dat en voert eigenlijk nog steeds een service uit om wijzerplaten en kastachterkanten te laten versieren met organisatielogo's. Voorbeelden zijn onlangs opgedoken van Black Bay-modellen met aangepaste wijzerplaten gemaakt voor militaire eenheden, politiediensten, bedrijven waaronder Google en zelfs Ed Sheeran, als geschenk voor zijn roadcrew tijdens de Divided-tournee.
Een serie vintage Tudors waar we altijd van hebben gehouden zijn de Cotton Bowl-wijzerplaten, uitgereikt aan het winnende team van het jaarlijkse college football-toernooi in Texas. Rolex produceerde voor het eerst de Cotton Bowl Classic-horloges in 1967 met een Air King. Vanaf 1971 begon Tudor echter enkele van de horloges te produceren, met alle horloges die door Tudor werden geleverd in 1972 tot 1976.
Interessant is dat de Tudors al de tekst van de wijzerplaat verwijderden, waarbij alleen het schild om 12 uur overbleef en het Cotton Bowl-logo in het bovenste gedeelte en de tekst en het jaartal in het onderste gedeelte. Deze horloges waren allemaal gegraveerd met de naam van de speler op de kastachterkant en zijn geweldig om op te sporen en te verzamelen tegen nog steeds redelijke prijzen.
Tudor Oyster Cotton Bowl Dial
Tudor Oyster Cotton Bowl Dial
Tudor Oyster Cotton Bowl Dial

Wanneer de werelden van de horologie en het schenken samenkomen, hebben Rolex- en Tudor-presentatiehorloges met speciale logo's een verzamelaarsniche gecreëerd zoals geen ander. Van het herdenken van tientallen jaren toegewijde dienst in het Verenigd Koninkrijk tot het erkennen van uitstekende verkoopprestaties in de VS en het tonen van dankbaarheid in het Midden-Oosten, hebben deze tijdpieces een unieke plaats in de wereld van verzamelbare polshorloges.

Met elk horloge dat een uniek verhaal en verbinding draagt, blijven deze presentatiehorloges verzamelaars en liefhebbers boeien!


Rolex Datejust

Read more

"Rolliefest 2023 in New York: Doe mee aan de opwinding van deze ongelooflijke horlogebijeenkomst"
translated

"Rolliefest 2023 in New York: Doe mee aan de opwinding van deze ongelooflijke horlogebijeenkomst"

Ik ben enthousiast om een ​​uitzonderlijke ervaring met je te delen op het grootste horloge-evenement dat ik ooit heb bijgewoond, Rolliefest 2023 in New York. Gehost in Manhattan door mijn goede vr...

Meer informatie
Admiral Byrd's unieke Longines Weems zijdelingse horloge...
Longines

Admiral Byrd's unieke Longines Weems zijdelingse horloge...

Terwijl hij talloze mijlpalen in zijn carrière behaalde, staat Admiral Byrd vooral bekend om zijn uitzonderlijke expedities naar Antarctica, die leidden tot bijna volledige en nauwkeurige cartograf...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.