De Thunderball Tudor Submariner 7928
Naar inhoud

Artikel: De Thunderball Tudor Submariner 7928

THE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER

De Thunderball Tudor Submariner 7928

Af en toe wordt een ongelofelijk verhaal vergezeld door een ongelofelijk horloge. Vandaag willen we graag met jullie delen een Tudor die eigendom was van de heer die Disco Volante bouwde, de boot die verscheen in de film Thunderball in 1965. Het horloge in kwestie is een prachtig voorbeeld van een Tudor Submariner, referentie 7928 met een vergulde hoofdindex en zilveren tekst die dateert uit 1964 en het werd nieuw gekocht door de heer Rodriguez, een bootbouwer die een bedrijf had in Messina, Italië. Dit horloge werd 45 jaar geleden verworven door een Nederlandse heer van de heer Rodriguez en we kunnen alleen maar raden naar de verhalen die dit horloge kan vertellen. Wat we wel weten is dat dit een gaaf horloge is. De naam is Sub. Tudor Sub...

THE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER on Oyster bracelet
De schoonheid van ouderdom - een Tudor 7928 met een echt verhaal dat je hier kunt kopen hier
Meneer Carlo Rodriguez

De Ondernemer Wordt Geboren

Leopoldo Rodriguez Cantieri Navale werd in 1887 opgericht door zijn naamgenoot, Leopoldo Rodriguez, in Messina als kleine scheepswerf voor reparaties aan de marine. Het bedrijf was klein en werkte zeer lokaal binnen de Italiaanse regio. Het was de betrokkenheid van Leopoldo's zoon, Carlo Rodriguez, die ervoor zorgde dat het bedrijf zich ontwikkelde en een belangrijke en prominente naam werd binnen de industrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was L Rodriguez het belangrijkste reparatiecentrum voor de onderzeeërs van de Italiaanse marine.

Messina tijdens de Tweede Wereldoorlog

De scheepswerf lag langs spoorlijnen en tijdens de bombardementen raakten veel treinen beschadigd. Met het initiatief en inzicht van een echte ondernemer begon hij de treinen en wagons te repareren; een zet die hem lucratieve contracten opleverde met de Italiaanse Spoorwegen, waardoor hij het bedrijf kon uitbreiden. In de loop der jaren werd Carlo Rodriguez een zeer rijke man. Hij bouwde een groot huis, Villa Rodriguez, dat een zeer mooi gebouw was en het toneel van vele glamoureuze feesten en evenementen. Het zou de perfecte locatie zijn geweest voor een scène in een James Bond-film. Het grote succes van het bedrijf Rodriguez is grotendeels te danken aan het feit dat Carlo Rodriguez geobsedeerd raakte door de draagvleugelboot ... en de rest is geschiedenis!

Villa Rodriguez in Messina

Het Pionieren van de Draagvleugelboot

Een draagvleugelboot is in feite een manier om een boot sneller door het water te laten bewegen. Op een boot (of zelfs surfplanken nu) zit een platte vin bevestigd onder de boot die de boot uit het water tilt naarmate de snelheid toeneemt. Dit vermindert de weerstand van de romp in het water. Visueel is het een indrukwekkend gezicht, omdat het vaartuig uit het water wordt getild en lijkt te schaatsen over het oppervlak. Hoewel Carlo Rodriguez de draagvleugelboot niet heeft uitgevonden, was hij wel een pionier op het gebied van de technologie en bracht hij het naar een breder publiek. Het waren de transportbehoeften tijdens de oorlog in Duitsland die de Duitsers ertoe brachten om te experimenteren met vroege versies van de draagvleugelboot. Als altijd greep Carlo Rodriguez een kans en overtuigde hij een van de Duitse ingenieurs die betrokken waren bij de bouw van militaire vaartuigen om met zijn gezin naar Messina te verhuizen en samen te werken met L Rodriguez. De resulterende draagvleugelboot begon in 1956 te opereren als een veerboot voor 70 personen tussen Sicilië en het Italiaanse vasteland en plaatste L Rodriguez echt op de kaart als de bouwer van dergelijke schepen. En het was een naam die werd opgemerkt door de legendarische auteur Ian Fleming ...

De Freccia Del Sole - de draagvleugelboot die alles in gang zette

Het Bond Moment

Ian Fleming behoeft geen introductie voor lezers van Bulang and Sons. De impact van zijn schrijven en de resulterende films hebben een enorme invloed gehad op de moderne cultuur in het algemeen, maar vooral op de mannenmode. Thunderball was de negende van Fleming's Bond-romans en werd uitgebracht in 1961.

Het verhaal richt zich in feite op de diefstal van twee atoombommen door de misdaadsyndicaat SPECTRE, dat wordt geleid door Blofeld. In feite werd het boek verfilmd als twee Bond-films - Thunderball en Never Say Never Again, beide met Sean Connery. Fleming liet zich inspireren door de mooie dingen in het leven en noemde vaak de allerbeste makers van fijne producten - denk aan Rolex en Aston Martin om er twee te noemen. Er is echter één zeer interessante alinea in Thunderball die relevant is voor dit verhaal:

De motorjacht, Disco Volante, was een draagvleugelboot, gebouwd voor Emilio Largo met £200.000 aan SPECTRE-fondsen door de Italiaanse constructeurs, Leopoldo Rodrigues, van Messina. Met een romp van aluminium en magnesiumlegering, twee Daimler-Benz viertakt diesels opgeladen door dubbele Brown-Boveri turbosuperchargers, kon de Disco Volante haar 100 ton verplaatsen met ongeveer vijftig knopen, met een bereik bij die snelheid van ongeveer vierhonderd mijl. Een duur vaartuig, de ontwerp was gekozen voor het schema van de organisatie vanwege de unieke combinatie van snelheid, vracht-/passagiersruimte, hoge stabiliteit en de essentiële ondiepe diepgang voor de wateren van de Bahama's.

De Disco Volante uit Thunderball

En zo geschiedde het dat vanuit de pagina's van de roman de voor de hand liggende keuze om zo'n boot te bouwen daadwerkelijk het Leopoldo Rodgriguez Cantieri Navale in Messina was. De Disco Volante was eigenlijk een tweedelig vaartuig dat, in de film, werd gebruikt om de nucleaire bommen te vervoeren. De hoofddraagvleugelboot zat eigenlijk in een cocon en de twee delen scheidden zich in de film. De film werd uitgebracht in 1965 en na de productie werd de Disco Volante gebruikt als woonboot voordat hij begin jaren tachtig zonk.

Breken - de boot splitst zich en onthult Rodriguez's draagvleugelcreatie
Het draagvleugelgedeelte van de Disco Volante in actie in de film

Een Tudor Submariner van een Zeeman

Bulang and Sons krijgt elk jaar veel horloges aangeboden. En zo was het met grote belangstelling dat foto's van een 7928 eerder dit jaar werden ontvangen. Het was het persoonlijke horloge van Carlo Rodgriguez, die het nieuw had gekocht en de bedrijfsnaam op de achterkant van de kast had laten graveren. Het horloge verkeert nog steeds in ongelooflijk originele staat met echt bewijs van de fabriekslinies en een coole uitstraling en patina waarvan we zeker zijn dat het vele verhalen kan vertellen!
Bekijk de winkel als je geïnteresseerd bent om het horloge te kopen.

DE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER
TUDOR SUBMARINER REF 7928 GILT CHAPTER RING ORIGINAL OWNER
De gravure op de achterkant van de kast
TUDOR SUBMARINER REF 7928 GILT CHAPTER RING ORIGINAL OWNER
Tekenen van leven - de originele kristal op het horloge

In feite werd het horloge door Bulang and Sons gekocht van een Nederlandse heer die het horloge 45 jaar lang in zijn bezit had. Hij kreeg het horloge midden jaren zeventig als blijk van waardering van Carlo Rodriguez - eigenaar van Leopoldo Rodgriguez Cantieri Navale, Messina. We zijn niet helemaal zeker wat onze Nederlandse eigenaar precies heeft gedaan om zo'n beloning te verdienen, maar we zijn blij dat hij het heeft gedaan! De Nederlandse heer was een zeeman en werkte zijn hele carrière op boten en schepen. Nadat hij deze coole Tudor Submariner had ontvangen, bleef hij het elke dag dragen gedurende 45 jaar op elke reis die hij maakte. Dit horloge heeft op elke oceaan ter wereld gevaren en heeft talloze avonturen en situaties gezien die alleen de pols van een professionele zeeman kon meemaken.

THE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER
Nog steeds tekenen van de originele fabriekslijnen
THE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER

De horloge kwam bij ons met het originele kristal en een defecte opwindkroon (die bij de service zijn vervangen maar worden meegeleverd met het horloge). Alles wat we hebben gedaan is een bewegingsservice uitgevoerd, nieuw kristal en kroon toegevoegd, een lume stip aan de lunette toegevoegd en nu is het klaar om op zijn volgende avontuur te gaan. De wijzerplaat heeft de vier lijnen van zilveren tekst op de onderste helft op een wijzerplaat met een vergulde hoofdring T SWISS T. We hebben altijd van het uiterlijk van deze horloges gehouden en deze heeft alle subtiele tekenen van leven die we waarderen. Dit is zo'n zeldzame kans om zo'n horloge te zien dat niet is veranderd of geknoeid.

THE TUNDERBALL TUDOR 7928 Gilt Dial SUBMARINER
Het horloge zoals het van de pols van de Nederlandse zeeman kwam
TUDOR SUBMARINER REF 7928 GILT CHAPTER RING ORIGINAL OWNER
De enige resterende vraag is waarom Carlo Rodriguez besloot het horloge te kopen. Ik zou graag geloven dat het was om zichzelf te belonen voor het winnen van het contract om de boot voor de Bond-film te bouwen. De opnames begonnen in februari 1965, voor een release in december 1965, en dus veronderstel ik dat de boot ergens laat in 1964 of begin 1965 zou zijn geleverd. Dit zou perfect passen bij het serienummer (433xxx) en de stempel op de kast (III 64) van deze Tudor. Wat de reden ook was, het was tegelijkertijd met Thunderball - misschien was het zelfs een geschenk van Eon Productions voor zijn ongelooflijke werk aan de Disco Volante. We zullen het nooit zeker weten, maar wat we wel weten is dat dit een coole Tudor Submariner is met een fascinerend verhaal.
TUDOR SUBMARINER REF 7928 GILT CHAPTER RING ORIGINAL OWNER
The gentle and honest signs of a life well lived for sale in the shop
Bulang and Sons The Seasonal Giftbox Collection With 15% Off
Bulang and Sons Shop

Read more

De Rolex Ovettone – Een ontdekkingsreis
Ovettone

De Rolex Ovettone – Een ontdekkingsreis

Watch trends komen en gaan, maar stijl is voor altijd. De Rolex Oyster-kast is vandaag net zo relevant en cool als toen het in 1926 werd geïntroduceerd. Het is op vele verschillende manieren geïnte...

Meer informatie
Rolex Oyster Perpetual 36mm Oystersteel 2020 Yellow Review
Oyster

Review - Het Stella Moment van de Rolex Oyster Perpetual

Voor horlogeliefhebbers is er weinig opwindender dan een nieuwe Rolex-lancering. De anticipatie groeit weken en maanden van tevoren, terwijl mensen online speculeren en hun 'beste gissingen' delen....

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.