Tudor en de Franse marine - Een kwart eeuw samenwerking...
Het verhaal van de relatie tussen de Franse Marine en Tudor gaat terug tot eind jaren 1950. Rolex experimenteerde met verschillende Submariners onder de Tudor-merknaam en vanaf de vroegste dagen van het leven van de Tudor Submariner was de Marine Nationale een belangrijke proeftuin voor de horloges. Deze relatie duurde meer dan een kwart eeuw en is wellicht een van de meest duurzame en gewaardeerde samenwerkingen van Rolex.
De eerste horloges die aan de MN werden geleverd, waren de 7922 'Big Crown'-horloges en vervolgens de 7924 'Big Crown'-horloges. Deze horloges waren een belangrijke stap voor Tudor; de ontwikkeling van professionele gereedschapshorloges. Sinds de vroege dagen gebruikte het merk Tudor dezelfde Oyster-kasten, kroon, lunetten en andere onderdelen als de Rolex-horloges, zij het gestempeld met Tudor referentie- en serienummers. Interessant genoeg gebruikten de vroegste 7922's eigenlijk kasten die bedoeld waren voor Rolex 6538-horloges; ze hebben serienummers die passen bij Rolex-tijdlijnen (en, chronologisch gezien, niet bij Tudor) en kastachterkanten waarop 6538 doorgestreept is en 7922 gegraveerd staat onder de oorspronkelijke stempeling.
(de Tudor referentie 7922, met credits aan Philipp van Rolex Passion Report)
(de Tudor Big Crown naast mijn voormalige Rolex 6538)
(en de 6538 vergeleken met zijn opvolger, de referentie 5510, die slechts ongeveer 1-2 jaar is geproduceerd)
De ontberingen van het militaire duikleven hadden hun tol geëist van deze horloges en het werd duidelijk dat de MN een robuuster horloge nodig had, wat betreft de kast en kroon. Het volgende geleverde horloge was de 7928 met de vierkante kroonbeschermers.
(de Tudor ref. 7928 met vierkante kroonbeschermer (met dank aan Philipp van Rolex Passion Report) en de puntige versie rechts)
Deze horloges hadden een dikkere kast en de schroefkroon van de Oyster was beschermd tussen twee kroonbeschermers (voor meer informatie over de chronologie van de 7928, lees mijn vorige artikel hier). Gedurende het leven van deze horloges tot op heden, hadden ze geen identificerende militaire gravures en daarom vertrouwen MN-verzamelaars op twee belangrijke punten bij het identificeren van deze vroege MN-uitgegeven horloges. De eerste zijn de serieranges; deze horloges vallen in redelijk duidelijke batches. Het tweede punt is de 'rub' van de NATO-band op de achterkant van de kast. De 7928 was een succesvol horloge en doorstond de belastingen die militaire dienst met zich meebrengt aan apparatuur, dus wilde Tudor doorgaan met het gebruiken van Tudor Submariners. In lijn met de verfijning van de Subs door Tudor, kreeg de 7928 eind jaren 1960 een facelift die resulteerde in een horloge met een robuuster en gemakkelijker te onderhouden uurwerk van ETA en een nieuw modelreferentie, de 7016, en de nu beruchte "M.N." gravures op de achterkant van de kast...
De Tudor Submariner ref. 7016 snowflake MN
De 7016 werd geïntroduceerd in 1968 en de vroegste voorbeelden die door de MN werden gebruikt, hadden wijzerplaten met ronde uurmarkeringen die zeer vergelijkbaar waren met de Rolex 5513 maxi wijzerplaten. In 1974 werden een aantal zwarte 7016 horloges vanuit Genève naar Rolex in Parijs gestuurd. Deze horloges waren de eerste die de MN-gravures ontvingen en waren gegraveerd met 'MN 74'. Het waren ook de eerste MN-horloges met de snowflake wijzers. De snowflake wijzers waren het resultaat van verzoeken van de marine om wijzerplaat-sets te ontwikkelen die duidelijker leesbaar waren voor duikers. Deze eerste series MN-horloges zijn de meest gewilde van de gegraveerde horloges. In feite werd een zeer klein aantal van deze horloges naar Zuid-Afrika gestuurd voor gebruik door de Zuid-Afrikaanse marine. Ik heb hier uitgebreid over geschreven voor Hodinkee.
(De 1974 issued black Tudor Submariner, ref. 7016 Snowflake)
De blauwe snowflake wijzerplaat Tudor MN's
De zwarte wijzerplaten in de MN74's waren echter zeer vatbaar voor vochtschade en veel daarvan ontwikkelden wat bekend staat als 'dial rot', dus in 1975 leverde Tudor een partij referentie 94010 Submariner-horloges aan de MN die waren overgeschakeld naar blauwe wijzerplaten en lunetten. Deze horloges hadden de gravures op de achterkant van de kast, maar interessant genoeg werd voor dit jaar alleen het volledige jaar gebruikt, d.w.z. 'MN 1975'. Ik heb een aantal van deze horloges in mijn bezit gehad en onderzocht, en ze komen allemaal uit een zeer kleine seriele batch en een groot aantal van deze horloges komt voor in de boeken van de horlogemakers van de Marine Nationale.
(vroege blauwe snowflake met 'dial rot')
(de in 1975 uitgegeven Tudor MN, te zien op de website en in dit artikel)
(2 achterkanten van deze speciale batch uit 1975)
(nog een Tudor MN uit 1975, afbeelding door Laurent Boigey)
De blauwe snowflake dials bleven in gebruik tot ongeveer 1982, toen de zogenaamde driehoekige wijzerplaten en Mercedes-hands werden geïntroduceerd. Deze wijzerplaten werden geleverd in zowel blauwe als zwarte configuraties. Het is echter vermeldenswaard dat de MN-horlogemakers zich meer bezighielden met de functionaliteit van de horloges dan met de esthetiek of 'originaliteit', en daarom zien we vaak horloges rechtstreeks van de MN met vreemde combinaties van wijzers en wijzerplaten. Onlangs werd mij, uit een betrouwbare bron, een blauwe 94010 aangeboden met een blauwe snowflake wijzerplaat en lollypop-hands, zoals te zien is bij de 76100 Submariners!
(mijn voormalige 1976 uitgegeven Tudor MN, blauwe snowflake-submariner)
(1977 uitgegeven Tudor MN, blauwe snowflake duikhorloge, afbeelding door Scott H.)
(Een Tudor submariner MN uitgegeven in 1981, met een blauwe driehoekige wijzerplaat)
(an 1982 issued Tudor MN, black triangle dial submariner)
(Enkele afbeeldingen van de beroemde Grahame Fowler-collectie Tudor MN's)
Een commando-uitgegeven horloge
De MN, net als de meeste militaire organisaties, gaf een reeks horloges uit aan haar personeel. Ze staan bekend om het uitgeven van horloges van merken als Zodiac, Doxa, Luxia, Auricoste, Tag Heuer en anderen, naast Tudor. Deze horloges werden gedragen in gevechtssituaties en, net als alle duikgereedschap, waren ze een essentieel onderdeel van de uitrusting van een duiker. Een van de meest bekende eenheden van de Marine Nationale is Commando Hubert, de eenheid van commando-duikers. Er zijn veel vermeldingen in de boekhouding van de MN die laten zien dat Tudor-horloges werden gebruikt door deze speciale eenheid van gevechtsduikers. Het is deze geschiedenis van het gebruik van de horloges die ze zo gewild maakt bij sommige verzamelaars.
(een deel van de gevechtsuitrusting van deze commando's: Gore-Tex pak, vinnen, mes en rebreather. Ook een dieptemeter uitgegeven door de MN >> wees voorzichtig als je drinkt en verzamelt. Passiebijeenkomsten kunnen vreemde dingen veroorzaken ;-))
(nog een set uitrusting van deze commando's, inclusief een MN Spiro en kompas op een zelfgebouwd bord. Zoals vaak te zien is bij commando's, gebruikten ze wat het beste voor hen werkte)
De Tudor MN vergeleken met de Rolex Milsub
Het zou goedkoper (en veel gemakkelijker) zijn om een mooi gepatineerde niet-datum blauwe Submariner te vinden en deze te dragen aan een grijze NATO-band; de civiele horloges lijken in sommige opzichten identiek aan de militaire horloges. Het erfgoed van de MilSubs is wat hen zo gewild maakt, en ze hebben veel meer te bieden dan alleen een kleine gravure op de achterkant van de kast. De Rolex MilSubs zijn veel gemakkelijker herkenbaar - de 'omcirkelde T' op de wijzerplaat, vaste kaststangen, zwaardwijzers, de '60 minuten' lunette-inzet en de gravures op de achterkant van de kast. Rolex MilSub-verzamelaars hadden ook de expertise van de heer Hudson (Rolex-manager) die schriftelijke bevestiging zou geven van de levering van een horloge aan de Britse strijdkrachten. Met Tudor MN-horloges is echter iets meer speurwerk nodig! De lettertypen van de gravures op de achterkant van de kast zijn een goed begin. En dan zijn er nog de gegevens van de horlogemakers...
(de Tudor MN uit 1974 naast een Rolex 5513 Milsub en de 5513 Milsub naast de zeldzame Rolex ref. 5517 Milsub)
(de Hudson-brief waarin het serienummer wordt bevestigd en de uitgifte ervan wordt bevestigd)
De MN's Watchmakers Ledger Books
Een team van aangestelde horlogemakers onderhield al deze horloges voor de Marine Nationale. Als onderdeel van het onderhoudsproces registreerden de horlogemakers het serienummer, het merk en aan welk schip of welke eenheid het horloge was uitgereikt in grote registerboeken. In de loop der jaren werden deze boeken een registratie van een groot aantal horloges die door de MN werden gebruikt. Uittreksels (fotokopieën) van deze boeken zijn in omloop. Er zijn twee registerboeken van de horlogemaker die de horloges van het arsenaal van Toulon onderhield - deze zijn momenteel in bezit van een Franse dealer, gevestigd in Parijs. Bij het willen authentiseren van MN-horloges, onder andere op gedetailleerde manieren, kan het serienummer worden gekruist met de registerboeken en als het verschijnt (en dat kan een grote 'als' zijn!), dan kan veilig worden aangenomen dat het horloge een authentiek, MN-uitgereikt horloge is.
De andere manier waarop deze horloges over het algemeen worden geauthenticeerd, is de aanwezigheid van buitenbedrijfstellingdocumenten. Aan het einde van de actieve dienst van een horloge werd het 'buiten dienst gesteld' en verkocht op een overheidsveiling. Elke veilingpartij (dwz. horloge) werd vergezeld van een klein kaartje met het serienummer, modelreferentie en eventuele servicegeschiedenis. Deze documenten worden bij de horloges bewaard als verdere bewijs van de militaire geschiedenis van het horloge. Het probleem met deze documenten is de relatieve eenvoud waarmee ze kunnen worden vervalst. Er zijn gevallen bekend van gewetenloze handelaren die blanco nep-buitenbedrijfstellingdocumenten verkopen op Europese horlogebeurzen.
(een dieptemeter met de buitenbedrijfstellingdocumenten)
Net als bij veel dingen in het leven zijn verzamelaars en handelaren verdeeld over wat ze verkiezen - ledgers of decoms - en uiteindelijk komt het neer op persoonlijke keuze en onderzoek om ervoor te zorgen dat een horloge is wat het beweert te zijn.
Horloges met een verhaal
Er is een koortsachtige vraag, in het verzamelen van vintage Rolex-horloges, naar exemplaren in superieure staat, die moeilijk te vinden zijn en ultrapremium prijzen halen. De militaire horlogeverzamelaar zoekt echter naar heel andere dingen. Een ware kenner van MilSubs zal zoeken naar tekenen van actieve dienst van een horloge. De militaire onderzeeërs die ik heb gekocht van de oorspronkelijke bronnen vertoonden tekenen van zwaar gebruik en soms onorthodoxe methoden van horlogemakerij!
(Rolex 5517 Milsub zoals gevonden van de oorspronkelijke eigenaar en jaren van missies en Tudor MN 1974 zoals gevonden)
(en een MN-horloge zoals gevonden)
De Tudor MN Submariner uitgegeven in 1975
En dus, tot slot, over het horloge dat hier wordt aangeboden. Dit is een zeer mooie MN 1975, modelreferentie 94010. Zoals eerder vermeld, is dit een van de horloges uit de kleine, bekende seriefabriek waarvan allemaal deze stijl van gravure hebben. Er is waarschijnlijk geen iconischer Tudor-horloge dan de blauwe sneeuwvlok MN-uitgave en dit voorbeeld zal niet teleurstellen! De wijzers passen perfect bij de wijzerplaatmarkeringen, wat het horloge doet opvallen en het een zeer evenwichtige uitstraling geeft. De insert is mooi verouderd met gelijkmatig vervagen en een warm patina dat alleen komt door vele jaren blootstelling aan de elementen. Zoals je zou verwachten (en hopen!), vertoont dit horloge tekenen van dragen en heeft het een eerlijkheid die verzamelaars van deze gewilde militaire horloges aanspreekt.
Het horloge wordt geleverd met een op maat gemaakte handgemaakte horloge-rol van Grahame Fowler New York. Een van de grootste verzamelaars van Tudor MN ter wereld. Die deze horloge-rol speciaal heeft gemaakt voor dit horloge. Bedankt, meneer Cool!
Bedankt voor het kijken en alle hulp van onze gepassioneerde horlogevrienden.
Er zullen binnenkort meer artikelen en updates volgen. E-mail ons voor vragen...
Ross Povey en Bernhard Bulang
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.
Column title
Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.