Wereldrecordveilingprijzen, wachtlijsten van tientallen jaren en een van de meest loyale en toegewijde subsecties van verzamelaars - we moeten het hebben over de Rolex Daytona. Een van de meest iconische chronografen ooit geproduceerd, de Cosmograph Daytona is al zeven decennia in productie en is nog steeds een van de meest gewilde horloges op de markt voor zowel vintage als moderne horlogeverzamelaars. Zelfs als je geen horloges verzamelt, is de kans groot dat je een Rolex Daytona zou willen hebben. Vandaag maken we een rondleiding door de mijlpalen van de chrono van de afgelopen 67 jaar en delen we enkele van onze favorieten uit het archief van Bulang and Sons, evenals enkele die we momenteel in onze winkel hebben.
Jaren 1960 Geboorte van een Icoon
De Rolex-chronograaf bestaat sinds de jaren 1930 en in de jaren 1950 begonnen modellen met Oyster-kasten op te duiken. De eerste echte racechronograaf verscheen aan het begin van de jaren 1960 in referentie 6238. Een 36 mm, drie-register chronograaf, de referentie 6238 staat bekend als de Pre-Daytona vanwege zijn opvallende gelijkenis met wat een paar jaar later zou komen. Die dag kwam in 1963 met de onthulling van de referentie 6239 Cosmograph Daytona.
Het belangrijkste verschil tussen dit model en eerdere Oyster-chronografen was de aanwezigheid van een tachymeter lunet, die het op wijzerplaat gebaseerde tachymeter verving dat decennialang in gebruik was geweest. De stalen lunet had gravures met zwarte emailvulling die konden worden gebruikt om snelheden te meten via de centrale stopwatchwijzer, die werd bediend via een 'start/stop'-bovenste drukker en 'reset'-onderste drukker.
Verzamelaars noemen de drukknoppen op deze horloges 'pompdrukkers', omdat ze niet de schroefdraadfunctie hadden die latere modellen wel hadden. De 6239 was de eerste keer dat een chronograaf verscheen met contrasterende of omgekeerde subregisters. Er waren aanvankelijk twee opties - zwarte wijzerplaten met witte subdials of zilveren wijzerplaten met zwarte subdials. Rolex experimenteerde gedurende het hele leven van de Daytona met wijzerplaatvariaties, maar tijdens de zeven jaar productie die de 6239 genoot, werden verschillende versies gezien.
De vroegste wijzerplaten uit het eerste productiejaar waren alleen gemarkeerd met SWISS (of tweemaal in de superverzamelbare 'Double Swiss'-horloges) en rond 1964 verscheen de markering T SWISS T. In 1966 introduceerde Rolex de referentie 6241, die in wezen hetzelfde was als de referentie 6239 maar met een zwarte plastic tachymeterlunet. De Daytona met pompdrukkers heeft een zachtere uitstraling om de pols en voelt meer gekleed en minder 'sportief' aan. Dit komt ook grotendeels door de diminutieve 600-serie, 6 mm schroefkroon.
In 1965 was er een enorme technologische doorbraak op het gebied van de waterdichtheid van het horloge. De referentie 6240 werd geïntroduceerd, met schroefdrukkers, een functie die vandaag de dag nog steeds in leven is in de Daytona. Wilsdorf's Oyster-kast vertrouwde op de schroefkroon, schroefkastbodem en drukpassende kristal met vasthoudring/lunet. De pompdrukkers compromitteerden deze waterdichte integriteit en dus kan men zich voorstellen dat een waterdichte oplossing voor het 'drukkerprobleem' een belangrijke prioriteit was voor het merk. De eerste schroefdrukkers van de Oyster hadden zeer fijne karteling en kregen de bijnaam 'millerighe'.
Zonder meteen in het volgende decennium te willen duiken, moeten we onze tenen er even in dompelen om snel twee overgangsreferenties met pompdrukkers te noemen - 6262 (stalen lunet) en 6264 (plastic lunet). Deze twee referenties hadden Rolex's verbeterde kaliber 727 uurwerk en waren beschikbaar van 1970 tot begin 1971/72.
Genoemd Newman
Het zou onmogelijk zijn om de Daytona's uit de jaren 1960 te bespreken zonder enige verwijzing naar de exotische wijzerplaten die beschikbaar waren over de verschillende referenties. De wijzerplaten zetten het thema voort van contrasterende wijzerplaat- en subwijzerplaatontwerpen, maar met toevoeging van een contrasterende hoofdindexring (zwarte ring op witte wijzerplaten en vice versa) met, in sommige gevallen, rode seconden- en subsecondemarkeringen op deze hoofdindexring.
De subwijzerplaten hadden ook meer 'exotische' cijfertypen en vierkante lolly-achtige markeringen op de subwijzerplaten. De bijnaam Newman-dial kwam nadat de beroemde filmster Paul Newman werd gezien met een exotische wijzerplaat 6239 op de promotiefoto voor een van zijn films. Geschiedenis werd geschreven in 2017 toen Newman's Newman werd verkocht bij Phillips New York voor een verbijsterende $17,8 miljoen!
Het verhaal van de relatie tussen de Franse Marine en Tudor gaat terug tot eind jaren 1950. Rolex experimenteerde met verschillende Submariners onder de Tudor-merknaam en vanaf de vroegste dagen va...
Vandaag zijn we verheugd om een ervaren verzamelaar van vroege elektrische horloges en andere fascinerende tijdsmetingen te interviewen. Wanneer hij deze oude klassieke horloges niet aan het repare...