Rolex Daytona - Zeven Decennia van de Cosmograph
Naar inhoud

Artikel: Rolex Daytona - Zeven Decennia van de Cosmograph

Rolex Daytona - Zeven Decennia van de Cosmograph

Rolex Daytona - Zeven Decennia van de Cosmograph

Wereldrecordveilingprijzen, wachtlijsten van tientallen jaren en een van de meest loyale en toegewijde subsecties van verzamelaars - we moeten het hebben over de Rolex Daytona. Een van de meest iconische chronografen ooit geproduceerd, de Cosmograph Daytona is al zeven decennia in productie en is nog steeds een van de meest gewilde horloges op de markt voor zowel vintage als moderne horlogeverzamelaars. Zelfs als je geen horloges verzamelt, is de kans groot dat je een Rolex Daytona zou willen hebben. Vandaag maken we een rondleiding door de mijlpalen van de chrono van de afgelopen 67 jaar en delen we enkele van onze favorieten uit het archief van Bulang and Sons, evenals enkele die we momenteel in onze winkel hebben.

Daytona Liefde

Jaren 1960 Geboorte van een Icoon

De Rolex-chronograaf bestaat sinds de jaren 1930 en in de jaren 1950 begonnen modellen met Oyster-kasten op te duiken. De eerste echte racechronograaf verscheen aan het begin van de jaren 1960 in referentie 6238. Een 36 mm, drie-register chronograaf, de referentie 6238 staat bekend als de Pre-Daytona vanwege zijn opvallende gelijkenis met wat een paar jaar later zou komen. Die dag kwam in 1963 met de onthulling van de referentie 6239 Cosmograph Daytona.

Rolex Daytona referentie 6239

Het belangrijkste verschil tussen dit model en eerdere Oyster-chronografen was de aanwezigheid van een tachymeter lunet, die het op wijzerplaat gebaseerde tachymeter verving dat decennialang in gebruik was geweest. De stalen lunet had gravures met zwarte emailvulling die konden worden gebruikt om snelheden te meten via de centrale stopwatchwijzer, die werd bediend via een 'start/stop'-bovenste drukker en 'reset'-onderste drukker.

Waar het allemaal begon - de referentie 6239

Verzamelaars noemen de drukknoppen op deze horloges 'pompdrukkers', omdat ze niet de schroefdraadfunctie hadden die latere modellen wel hadden. De 6239 was de eerste keer dat een chronograaf verscheen met contrasterende of omgekeerde subregisters. Er waren aanvankelijk twee opties - zwarte wijzerplaten met witte subdials of zilveren wijzerplaten met zwarte subdials. Rolex experimenteerde gedurende het hele leven van de Daytona met wijzerplaatvariaties, maar tijdens de zeven jaar productie die de 6239 genoot, werden verschillende versies gezien.

Pompdrukkers op een 6239

De vroegste wijzerplaten uit het eerste productiejaar waren alleen gemarkeerd met SWISS (of tweemaal in de superverzamelbare 'Double Swiss'-horloges) en rond 1964 verscheen de markering T SWISS T. In 1966 introduceerde Rolex de referentie 6241, die in wezen hetzelfde was als de referentie 6239 maar met een zwarte plastic tachymeterlunet. De Daytona met pompdrukkers heeft een zachtere uitstraling om de pols en voelt meer gekleed en minder 'sportief' aan. Dit komt ook grotendeels door de diminutieve 600-serie, 6 mm schroefkroon.

In 1965 was er een enorme technologische doorbraak op het gebied van de waterdichtheid van het horloge. De referentie 6240 werd geïntroduceerd, met schroefdrukkers, een functie die vandaag de dag nog steeds in leven is in de Daytona. Wilsdorf's Oyster-kast vertrouwde op de schroefkroon, schroefkastbodem en drukpassende kristal met vasthoudring/lunet. De pompdrukkers compromitteerden deze waterdichte integriteit en dus kan men zich voorstellen dat een waterdichte oplossing voor het 'drukkerprobleem' een belangrijke prioriteit was voor het merk. De eerste schroefdrukkers van de Oyster hadden zeer fijne karteling en kregen de bijnaam 'millerighe'.

Schroefdrukkers voor waterdichte chronografen

Zonder meteen in het volgende decennium te willen duiken, moeten we onze tenen er even in dompelen om snel twee overgangsreferenties met pompdrukkers te noemen - 6262 (stalen lunet) en 6264 (plastic lunet). Deze twee referenties hadden Rolex's verbeterde kaliber 727 uurwerk en waren beschikbaar van 1970 tot begin 1971/72.

Genoemd Newman

Het zou onmogelijk zijn om de Daytona's uit de jaren 1960 te bespreken zonder enige verwijzing naar de exotische wijzerplaten die beschikbaar waren over de verschillende referenties. De wijzerplaten zetten het thema voort van contrasterende wijzerplaat- en subwijzerplaatontwerpen, maar met toevoeging van een contrasterende hoofdindexring (zwarte ring op witte wijzerplaten en vice versa) met, in sommige gevallen, rode seconden- en subsecondemarkeringen op deze hoofdindexring.

Bulang-stijl

De subwijzerplaten hadden ook meer 'exotische' cijfertypen en vierkante lolly-achtige markeringen op de subwijzerplaten. De bijnaam Newman-dial kwam nadat de beroemde filmster Paul Newman werd gezien met een exotische wijzerplaat 6239 op de promotiefoto voor een van zijn films. Geschiedenis werd geschreven in 2017 toen Newman's Newman werd verkocht bij Phillips New York voor een verbijsterende $17,8 miljoen!

SPOT ON - The Rolex Newman Daytona Race
Een pompdrukker met een Newman-wijzerplaat in drie kleuren
SPOT ON - The Rolex Newman Daytona Race
Panda Newman – 6263 Daytona wordt exotisch
Spot On – The Rolex Daytona 6263/5 Big Eyes
De prachtige Rolex Daytona 'Big Eyes' referentie 6265

Vanwege de robuuste aard van de Daytona werd deze gebruikt in verschillende militaire omgevingen, waaronder de Peruaanse luchtmacht - de Fuerza Aerea del Peru (FAP). Zoals Bernhard in het verleden heeft geschreven, wordt de relatie tussen Rolex en de FAP toegeschreven aan de nauwe vriendschap tussen de officiële Rolex-dealer van Lima en de inmiddels overleden Andre Heineger, de vader van Patrick Heineger; beiden waren CEO's van Rolex (Andre volgde Hans Wilsdorf op als CEO in 1962). De Fuerza Aerea Del Peru Cosmographs worden vaak gevonden met de volgende kenmerken:

  • Wijzerplaten van 6239 tot 6263/5 meestal zonder het woord 'Daytona'
  • Buitenkast gegraveerd met Fuerza Aerea Del Peru (gegraveerd door Rolex, die een register van de uitgiftenummers heeft) en zeer licht gegraveerde leveringsnummers (vaak weggepoetst door polijsten zoals bij de vroege Comex 5513/4)
  • Binnenste kastachterkant met specifieke bijbehorende serienummers
Throw Back Thursday - The Rolex 6265 FAP Daytona
Een FAP achterdeksel uit de collectie van Bernhard
archief
Throw Back Thursday - The Rolex 6265 FAP Daytona
Een door de Peruaanse luchtmacht uitgegeven 6265 Daytona

In het Midden-Oosten bestaat een lange traditie van het geven van geschenken, vooral van zijn heersers aan hoge functionarissen van hun strijdkrachten. Rolex-horloges waren het perfecte geschenk, vooral van de Sultan van Oman, die zelf een zeer gepassioneerde horlogeverzamelaar was. Onder een aantal Rolex-modellen die als geschenk werden gegeven, zijn enkele van de meest gewilde Daytona's, vooral voorbeelden uit de jaren 70 en begin jaren 80 in referentie 6263 of 6265. De meest verzamelbare versies zijn die waar het Khanjar-logo de tekst in de bovenste helft van de wijzerplaat vervangt, waarbij de aangebrachte kroon en de DAYTONA rond het uursubdial blijven.

Een Khanjar-wijzerplaat Daytona ref 6265 die een geschenk was van de Sultan van Oman (Afbeelding: Bexsonn)

1980s: Perpetually Daytona

Misschien kwam het door zijn lange levensduur of misschien waren de smaken veranderd en had de Cosmograph dat niet, maar tegen het midden van de jaren 80 was de 36 mm handmatig opgewonden Daytona uit de gratie geraakt. Zelfs kopers van tweedehands Rolex-horloges hadden voetnoten op hun koopadvertenties waarin potentiële verkopers werd gevraagd "geen moeite te doen om Daytonas aan te bieden" en dealers merkten dat ze maanden en zelfs jaren vastzaten met de horloges! Maar het lot van het model veranderde drastisch in 1988 toen een nieuw herwerkte en vernieuwde versie van de Daytona werd losgelaten op een nietsvermoedende Basel Fair.

16520 Zenith-era Daytona with tropical chapter rings

Dit was een echte heruitvinding en toch hebben de ontwerpers bij Rolex het DNA van de Daytona perfect intact gehouden in de vernieuwde versie. Er wordt veel gesproken over Gerald Genta als een van de belangrijkste horlogeontwerpers van de 20e eeuw, een uitspraak waar we het volledig mee eens zijn. Maar de geest achter de nieuwe Daytona vanaf 1988 verdient ook veel lof voor het hervormen van een van de meest iconische horloges ooit. De kast groeide naar 40 mm en omvatte nu kroonbeschermers om de opwindkroon te flankeren. Ook verdwenen was de bolle plexi-kristal en in plaats daarvan kwam een krasbestendige saffieren. Het grootste verschil was echter het feit dat het horloge nu automatisch was dankzij een gemodificeerd Zenith El-Primero uurwerk.

The Porcelain Dial Rolex 16520 Zenith Daytona
Een Mk1 Floating Daytona referentie 16520 met aangepast Zenith kaliber

We zijn dol op deze horloges bij Bulang and Sons, vooral op vroege zeldzame voorbeelden zoals de allereerste modellen die een glanzende afwerking hadden, de zogenaamde porselein, met wat verzamelaars een 'zwevende' wijzerplaat noemen. Deze naam komt van het feit dat de vijfde regel tekst in de bovenste helft, COSMOGRAPH, losgekoppeld is van de rest van de tekst en lijkt weg te drijven.

The Porcelain Dial Rolex 16520 Zenith Daytona
Floating Cosmo – de losgekoppelde vijfde regel tekst

Even zeldzaam is de tweede versie van de wijzerplaat die uniek, slechts vier regels tekst in de bovenste helft had. Elk van deze versies van de wijzerplaat had ook zijn eigen type lunette - klik op de links om meer te weten te komen!

Spot On: The Rolex Daytona 16520 Mk2 Four-Liner
de iconische 'Four Liner' met zeldzame 225 lunette
Nu beschikbaar in onze winkel

Jaren 1990: De stenen

In de jaren 1990 begon Rolex serieus aandacht te besteden aan het zetten van edelstenen op de Daytona. De werelden van haute-juwelen en horlogerie kwamen samen en de resulterende horloges worden nu steeds meer gezocht door verzamelaars. De wijzerplaten van Daytonas werden steeds belangrijker, met hardstenen voorbeelden die werden aangeboden in sodaliet, grossulaar granaat en parelmoer. De productieprocessen die nodig zijn om deze wijzerplaten te maken zijn zeer arbeidsintensief, met zeer hoge uitvalpercentages. Elk stuk steen moet worden bewerkt totdat het een fractie is van bros steen dat vervolgens op een messing wijzerplaatbasis wordt aangebracht. Vaak hadden deze wijzerplaten dan diamanten uurmarkeringen.

Een wijzerplaat van sodaliet met diamanten uren in een witgouden referentie 16519 (Afbeelding: P Cattin)
16589 Grossular Garnet wijzerplaat met rozige saffierbezel (Afbeelding: P Cattin)

De jaren 1990 zagen ook de introductie van witte en gele gouden horloges met vaste eindstukken en leren banden. Deze horloges waren vaak uitgerust met interessante wijzerplaten, zoals hierboven vermeld, en waren ook verkrijgbaar met edelsteenbezels. Deze traditie is voortgezet met de Rainbow Daytona's van de afgelopen jaren, die zeer gewild zijn, niet alleen bij Rolex-verzamelaars, maar bij iedereen die hoogwaardige en verschillende polshorloges waardeert. Speciale opdrachten waren ook mogelijk voor VIP-klanten, waarvan er de afgelopen jaren een aantal op de markt zijn gekomen, waaronder platina exemplaren en unieke stukken met edelstenen.

 

Een unieke platina 16526 Daytona op speciale bestelling (Afbeelding: Sotheby's)
Een unieke geelgouden referentie 16568 met smaragden lunette en pavé wijzerplaat met smaragden uurmarkeringen (Afbeelding: Pucci Papaleo)
Volledig Bling (Afbeelding: P Cattin)

2000s Een In-House Uurwerk

Rolex is een van de meest toegewijde merken als het gaat om onderzoek en ontwikkeling en ervoor te zorgen dat elk klein detail perfect is in zijn horloges. Wat betreft het waarborgen van volledige controle, kan ik me voorstellen dat ze moesten vertrouwen op het uurwerk van een ander merk om hun vlaggenschip-sport horloge aan te drijven. In 2000 kon het merk zich echter losmaken van het gemodificeerde Zenith-uurwerk en het vervangen door hun nieuwe in-house uurwerk, het kaliber 4130. Dit uurwerk betekende dat de Daytona enkele subtiele veranderingen onderging, waaronder de twee subdials die een fractie hoger op de wijzerplaat werden verplaatst om plaats te maken voor het nieuwe uurwerk. Het zetten van edelstenen was ook nog steeds een belangrijk aspect van de Daytona, waarbij misschien een van de wildste creaties werd onthuld in 2004 - de 116598SACO AKA The Leopard!

De Luipaard (Afbeelding: Christie’s)

De Zenith-era Daytonas (1988 tot 2000) werden altijd beschouwd als de laatste van de Rolex-horloges die variaties in wijzerplaten accepteerden - wat verzamelaars markeringen noemen. In het geval van de 16520 zijn er negen versies van de wijzerplaat. Echter, in de afgelopen jaren zijn verzamelaars en wetenschappers begonnen met het verzamelen van verschillende versies van de 116520 wijzerplaten. De twee bekendste versies zijn de zogenaamde 'Panna' en 'APH' wijzerplaten. De 'Panna' wijzerplaten zijn vernoemd naar het romige Italiaanse dessert pannacotta en verwijzen naar het feit dat vroege modellen met witte wijzerplaten uit 2000 en 2001 (P- en K-serienummers) een merkbare crèmekleur hebben gekregen. De 'APH'-wijzerplaat kreeg zijn bijnaam vanwege de opvallende ruimte tussen het woord COSMOGRAPH tussen de 'R' en de 'A'. Deze wijzerplaten verschenen in de laatste vier jaar van de 116520-serie.

116520 stalen Daytona met ‘APH’-wijzerplaat van in-house fabricage
Mind the Gap – close-up van de ‘APH’-wijzerplaat

Jaren 2010 Keramiek Fantastisch

In 2011 introduceerde Rolex de Everose gouden Daytona referentie 116515, op leren band, die de eerste Daytona was met een keramische bezel. De keramische bezel had dezelfde afbeeldingen en lettertypen als de bezels van geel en wit goud die verschenen op Zenith-era horloges met alleen een band. Dit lettertype zou de norm blijven voor alle keramische Daytona-bezels in de toekomst.

De Paltona 116506

2013 markeerde de 50e verjaardag van de Rolex Daytona en om dit ongelooflijke jubileum te vieren, onthulde Rolex een platinaversie referentie 116506. Het horloge had een gletsjerblauwe wijzerplaat, een kleur ook te zien in platinum Day-Dates, en het horloge was afgewerkt met een enigszins ongebruikelijke bruine keramische bezel. De bruine bezel complimenteerde de bruine hoofdstukringen op de wijzerplaat en de hele uitstraling van het horloge was even opvallend als ongewoon. In 2016 onthulde Rolex waar mensen jarenlang op hadden gewacht - een nieuwe stalen Daytona met keramische bezel. Vasthoudend aan de formule, was het horloge verkrijgbaar met een zwarte of een witte wijzerplaat. En raad eens... de wachtlijsten zijn nog steeds net zo lang als altijd!

The New Rolex Daytona 116500 LN with ceramic bezel in black and white.
Zwart en Wit - de lancering van de stalen Daytona 116500 in 2016

2020s Wie Weet...

We zijn slechts zes maanden in de jaren '20... Ik weet dat dat moeilijk te geloven is na het jaar dat we allemaal hebben meegemaakt. Zal Rolex dit jaar zelfs nieuwe horloges uitbrengen? Wie weet! Er zijn geruchten over een nieuwe Daytona, maar dat is er elk jaar. Wat we zeker weten is dat de Daytona nog steeds een van de heetste horloges op de markt is op dit moment. Vintage of modern, klassiek of met edelstenen - wat je voorkeur ook is, er is een geweldige Rolex Daytona voor jou!

Screw Panda Newmans!
Veel plezier - volledig pavé wijzerplaat in een stalen 116520 kast!
Tropical Blast 6263
Bulang and Sons The Seasonal Giftbox Collection With 15% Off

Read more

Tudor en de Franse marine - Een kwart eeuw samenwerking...
Category_#NoDateSubClub

Tudor en de Franse marine - Een kwart eeuw samenwerking...

Het verhaal van de relatie tussen de Franse Marine en Tudor gaat terug tot eind jaren 1950. Rolex experimenteerde met verschillende Submariners onder de Tudor-merknaam en vanaf de vroegste dagen va...

Meer informatie
Gesprekstijd: Dan de Elektrische Horlogeman
Category_Watch Passion

Gesprekstijd: Dan de Elektrische Horlogeman

Vandaag zijn we verheugd om een ervaren verzamelaar van vroege elektrische horloges en andere fascinerende tijdsmetingen te interviewen. Wanneer hij deze oude klassieke horloges niet aan het repare...

Meer informatie

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Column title

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.